Senatul va dezbate și vota marți un proiect de lege privind plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021. Printre acestea se numără și plafonul privind datoria publică, care nu va depăși 52% din Produsul intern brut în acest an.
Senatul se va reuni, marţi, în plen, în calitate de primă Cameră parlamentară sesizată, pentru dezbaterea şi votarea proiectului de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021, după cum transmite Agerpres.
Biroul permanent al Senatului a decis convocarea plenului la ora 13,00.
Actul normativ, intrat marţi în circuitul parlamentar, precede dezbaterea proiectului bugetului de stat pe anul 2021, adoptat luni de Guvern.
Potrivit proiectului Guvernului, plafonul soldului bugetului general consolidat exprimat, ca procent în Produsul intern brut, este în anul 2021 de 7,16%, iar în anul 2022 de 5,84%.
Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat exprimat ca procent în Produsul intern brut este de 9,8% în anul 2021 şi de 9,1% în anul 2022.
Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2021, este de 52% din Produsul intern brut.
Plafonul pentru emiterea de garanţii de către Guvern prin Ministerul Finanţelor şi de către unităţile administrativ teritoriale pentru anul 2021 este de 30.000 milioane lei.
Bugetul general consolidat pentru anul 2021 prevede cheltuieli în valoare de 397.515,3 milioane lei, din care cheltuieli de personal 109.511,7 milioane lei.
Guvernul a aprobat luni forma finală a Legii bugetului pe 2021
Amintim că, Guvernul a aprobat, luni seară, proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021 în forma finală, cu avizul Consiliului Legislativ.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, liderul PNL, afirma că, după adoptarea în forma finală, cu avizul Consiliului Legislativ, proiectul Legii bugetului de stat va fi transmis în Parlament cel mai probabil marţi.
„Se ştie că a venit abia în cursul zilei de astăzi avizul Consiliului Legislativ şi, procedural, chiar dacă nu există o modificare a Legii bugetului de stat în urma avizului Consiliului Legislativ, trebuie adoptat bugetul în urma avizului Consiliului Legislativ. Cel mai probabil, Legea bugetului de stat şi Legea asigurărilor sociale de stat vor fi trimise în cursul zilei de mâine către Parlament”, preciza Orban, luni, la Parlament.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea