Sentinţă finală ICA: Dan Voiculescu, 10 ani de închisoare cu executare. Instanţa i-a interzis să mai deţină firme. Au fost confiscate sediul Antenei, clădirea Grivco, terenuri, sume de bani şi acţiuni. UPDATE 3 milioane dolari, confiscate din conturi

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Judecătorii au mai decis confiscarea imobilului de pe strada Gârlei (sediul Grivco), a imobilului de pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti (sediul Antenei), unor terenuri, a sumei de două milioane de lei de la Camelia Voiculescu şi a acţiunilor pe care le deţin fiicele sale: Camelia şi Corina Voiculescu. Alte 3 milioane dolari au fost confiscate din conturile personale ale lui Dan Voiculescu.

UPDATE Judecătorii au mai decis:

Confiscarea imobilului de pe strada Gârlei, sediul Grivco, care va trece în proprietatea statului.

Imobilul de pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti, inclusiv terenuri, două milioane de lei de la Camelia Voiculescu şi acţiunile deţinute de Camelia şi Corina Voiculescu

De la Dan Voiculescu se confiscă sumele încasate prin închirierea sediului Grivco ROMTELECOM.

De la fiicele lui Voiculescu se confiscă, de asemenea, chiria încasată de la Romtelecom. Suma va fi calculată de organele de cercetare.

Confiscarea specială a trei milioane de dolari din conturile lui Voiculescu, inclusiv terenurile şi casele.

Confiscarea casei din Bulevardul Kiseleff

Dan Voiculescu a declarat că va aştepta verdictul Curţii de Apel Bucureşti în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) acasă, alături de familie.

El a spus că nu se aşteaptă la o condamnare, dar a susţinut că întotdeauna e bine să pui răul înainte.

'Pentru ziua de azi, aştept la ora 12,00 verdictul, fac o baie şi aştept să vină cine vine, că nu ştiu care sunt regulile. Verdictul nu poate fi decât de natură să vină să mă roage să merg nu ştiu unde sau să nu fie. Adică nimic nu e stabilit dinainte, judecătorii vor lua o decizie şi o vor comunica în şedinţă publică. Nu merg la instanţă, n-are rost. Acum mă duc puţin la birou, apoi acasă', a declarat Voiculescu, după ce a fost la Poliţia Ilfov conform regulilor impuse de măsura supravegherii judiciare. Dan Voiculescu s-a referit totuşi la condiţiile din penitenciar, despre care spune că nu sunt mai rele decât cele pe care le-a trăit cu familia.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar la SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC 'Bioprod' SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC 'Benefica' SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco), Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa în acest dosar, Dan Voiculescu fiind condamnat la cinci ani închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi a primit şase ani închisoare cu executare.