3 bănci americane retrogradate

Moody’s, cea mai mare agenţie de rating din lume, a coborât miercuri calificativele a trei mari bănci americane, după ce avertizase asupra acestei mişcări încă din luna iunie. Astfel, agenţia de evaluare financiară a coborât cu două trepte, de la A2 la Baa1 calificativul Bank of America, pe motiv că un ajutor de la statul american ar fi mai greu de acordate acum, în cazul în care banca ar avea probleme. Moody’s a mai coborât cu o treaptă nota Wells Fargo, de la A1 la A2 iar în cazul Citigroup, agenţia a reconfirmat ratingul pe termen lung la A3, dar a scăzut cu o treaptă calificativul pe termen scurt.

8 bănci grecești retrogradate

Opt bănci grecești și-au văzut diminuate, astăzi, ratingurile cu două trepte de către agenția de evaluare Moody’s. Decizia luată de analiștii de la Moody’s era una așteptată în piață, ca urmare a situației dificile de pe piața locală şi a scăderii depozitelor, informează agenția de presă Reuters.

Ratingurile National Bank of Greece (Banca Națională a Greciei ), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece (Banca Agricolă a Greciei) şi Attica Bank au fost reduse de la B3 la Caa2, cu perspectivă negativă.

Emporiki Bank şi General Bank of Greece am fost retrogradate de la B1 la B3, tot cu perspectivă negativă.

Șase dintre aceste bănci sunt prezente și pe piața românească. EFG Eurobank Ergasias controlează Bancpost, iar National Bank of Greece deţine Banca Românească.

Între 15 şi 20 de bănci europene au nevoie de recapitalizare

Între 15 şi 20 de bănci europene trebuie să fie recapitalizate, a afirmat vineri preşedintele Autorităţii pentru reglementarea pieţelor financiare (AMF), Jean-Pierre Jouyet.

‘Există într-adevăr o problemă în Europa în privinţa capitalizării băncilor. Există între 15 şi 20 de bănci în Europa care au nevoie să fie recapitalizate’, a afirmat Jean-Pierre Jouyet într-un interviu acordat postului de radio Europe 1.

Întrebat dacă vreuna din băncile franceze au nevoie de recapitalizare, preşedintele Autorităţii pentru reglementarea pieţelor financiare a răspuns: ‘Nu în această fază’.

Jouyet a avertizat că situaţia pe pieţele financiare este ‘foarte, foarte îngrijorătoare’, existând riscul unei crize sistemice care ar putea determina reintrarea economiei mondiale în recesiune.