Vânzările de apartamente noi de clasă medie nu îşi vor reveni dacă nu se va aplica o scădere a TVA-ului pentru aceste proprietăţi, indiferente de valoarea lor, consideră Mihnea Şerbănescu, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
„Credem în revenirea pieţei imobiliare în 2011, dar diferenţiat în funcţie de segment. Ne aşteptăm în continuare la performanţe de la serviciile profesionale – evaluări şi property management – şi la o intensificare a activităţii agenţiei, cu precădere în cadrul departamentelor de birouri şi retail. Vom vedea tranzacţii pe piaţa rezidenţială mai ales pe segmentul de lux, unde oferta s-a apropiat de aşteptările clienţilor. Vânzările de apartamente noi de clasă medie nu îşi vor reveni fără un set de măsuri politice coerente. Scăderea TVA-ului pentru apartamentele noi, indiferent de valoarea acestora, este una dintre ele“, a declarat Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ Echinox.
Compania a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 2,8 mil. euro, în creştere cu 5% faţă de anul precedent şi o marjă a profitului de circa 6%. Pentru acest an, Şerbănescu prognozează afaceri de 3,2 mil. euro şi o rată a profitului de 10%.
„Cea mai importantă contribuţie la cifra de afaceri a companiei au avut-o serviciile profesionale: property management, evaluări şi, din cadrul agenţiei, departamentul de birouri. Încasările departamentelor profesionale – property management şi evaluări – însumează 50% din veniturile DTZ Echinox de anul trecut“, se precizează într-un comunicat al companiei.
Compania a preluat la începutul anului trecut managementul Shopping City Sibiu şi Shopping City Suceava, două parcuri de retail aflate în proprietatea Argo Real Estate Opportunities Fund ce totalizează 133.000 mp şi a semnat un contract pentru relansarea Iris Shopping Center din Titan, un centru comercial de 14.000 mp ce aparţine Aberdeen Immobilien.
Departamentul de birouri al DTZ Echinox a intermediat în 2010 închirierea a 25.000 mp de spaţii de birouri. Compania a realizat pe parcursul anului trecut 350 de rapoarte de evaluare, pentru proprietăţi a căror valoare depăşeşte 2 miliarde de euro şi evaluări de portofolii pentru companii precum Petrom, Ţiriac Imobiliare, NEPI, Avrig 35 sau Dinu Patriciu Global Properties.