”În jur de 300.000 – 400.000 de agenţi economici vor risca să dispară dacă România intră în zona euro, pentru nu vor putea avea acces la moneda europeană”, a spus Șerbănescu la Masa rotundă organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România Adoptarea Euro în 2015: beneficii și vulnerabilități.
El este de părere că fixarea țintei de aderare este inutilă pentru că oricum nu vom fi primiți în zona euro. ” La nivel european s-au făcut două greșeli. Prima a fost când  au pornit acum 30 ani ele drum cu o Bancă Centrală, dar fără trezorerie, care nu se știe dacă se va face vreodată. A doua lor greșeală a fost că nu au păstrat formula inițială, care avea stabilitate. Au acceptat înăuntru tot felul de vărgăleţi ceea ce a fost o greşeală. Acum nu se mai descurcă și este greu de crezut că vor mai dori și alții de felul acesta, cum este România”, a arătat Şerbănescu.
Astfel, ușa zonei euro este închisă pentru noi, consideră analistul economic. ”Poate se va mai deschide peste șapte-opt ani. Pentru moment, faptul că au acceptat Estonia nu este un reper, pentru că este o țară mică. Cu România însă este altceva, o țara ca a aceasta ar conta și ar fi o problemă să o accepte nepregătită”, a mai spus Șerbănescu.