Serbia a vaccinat în weekend mii de cetățeni străini din ţările vecine, cum ar fi Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru sau Croaţia. Vecini ai sârbilor au mers să se vaccineze şi în oraşele Novi Sad şi Nis. Acest lucru a provocat cozi lungi de maşini la punctele de frontieră dintre Bosnia şi Serbia.
Serbia a vaccinat în weekend mii de cetățeni străini din ţările vecine, cum ar fi Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru sau Croaţia, transmite DPA.
Sâmbătă, un număr de 9600 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate unor cetăţeni străini doar în regiunea capitalei Belgrad, potrivit lui Nikola Nikodijevic, preşedintele consiliului municipal. Alte 8500 de vaccinări erau programate pentru duminică, a menţionat acesta pe postul TV Vesti.
Vaccinare masivă în Serbia
Vecini ai sârbilor au mers să se vaccineze şi în oraşele Novi Sad şi Nis, conform presei locale. Media din Bosnia a evocat cozi lungi de maşini la punctele de frontieră dintre Bosnia şi Serbia, sâmbătă dimineaţa.
Mulţi bosniaci şi nord-macedoneni şi-au exprimat recunoştinţa faţă de Serbia, în social media, în condiţiile în care în aceste două state mici state balcanice campania de vaccinare anticoronavirus este abia într-un stadiu incipient.
Guvernul sârb a încercat să prezinte această campanie de vaccinare ca măsură destinată oamenilor de afaceri din regiune în vederea întăririi relaţiilor comerciale, iar Camera de comerţ sârbă a încheiat acorduri în acest scop cu organizaţii partenere.
Totuşi, relatările din media şi de pe platformele de internet indică faptul că, de exemplu, un cetăţean bosniac se poate vaccina la un centru din Serbia doar prezentând paşaportul şi fără programare.
Nikodijevic a admis că mulţi „oameni de afaceri” şi-au adus cu ei rude, iar în final nimeni nu a fost refuzat. Serbia stă bine în ce priveşte vaccinarea anti-COVID-19: până duminică, 20% din populaţie primise cel puţin o doză, iar 13% şi pe a doua.
Serbia, cu o populaţie de aproape 7 milioane de locuitori, foloseşte masiv vaccinurile anticoronavirus produse în Rusia şi China, pe lângă cele occidentale. Această țară tradițional foarte pro-rusă a autorizat și utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V, dar a primit doar câteva mii de doze până acum.
Vecinii săi văd cu suspiciune modul în care planul de vaccinare avansează în Serbia, în timp ce în țările UE, care depind total de vaccinurile aprobate de EMA, imunizarea stagnează la circa 3%. Rusia nu a ascuns faptul că vaccinul face parte dintr-o strategie de creștere a influenței sale în străinătate, alegând un nume care amintește de cursa spațială din timpul Războiului Rece, cu Statele Unite.