Autoritățile din Serbia vor să importe gaze naturale și electricitate din Azerbaidjan anul viitor. Simultan, petrolul brut va continua să fie furnizat prin Croația.
Serbia ar putea importa gaze naturale și electricitate din Azerbaidjan. Vor să înceapă de anul viitor
O delegație sârbă condusă de președintele Aleksandar Vučić și din care fac parte miniștrii energiei și finanțelor, Dubravka Đedović și Siniša Mali, a vizitat Azerbaidjanul, unde a discutat despre cooperarea economică.
Totodată, delegația sârbă a dezbătut și mai multe probleme din domeniul energiei cu înalți oficiali și reprezentanți ai companiilor din Azerbaidjan, potrivit balkangreenenergynews.com
Au dezbătut mai multe posibilități pentru îmbunătățirea relațiilor
După ce s-a întâlnit cu președintele Ilham Aliyev la Baku, Aleksandar Vučić a declarat că au discutat despre îmbunătățirea relațiilor care ar permite Serbiei să fie aprovizionată cu energie electrică din Azerbaidjan.
Aceasta va fi livrată din Azerbaidjan către România și Ungaria prin intermediul unui cablu planificat pe sub Marea Neagră.
Amintim că acordul privind stabilirea interconectării a fost semnat în urmă cu câteva zile de reprezentanții Azerbaidjanului, Georgiei, Ungariei și României.
Energia este o parte a agendei de cooperare bilaterală
Vučić a dezvăluit că el și omologul său au discutat despre modul în care Serbia poate obține gaze naturale din Azerbaidjan după ce vor fi finalizate interconectările de gaze Serbia-Bulgaria și Serbia-Macedonia de Nord.
Președintele Aliyev a declarat că energia este o parte a agendei de cooperare bilaterală. Mai mult, acesta a subliniat că țara sa exportă gaze și electricitate în Europa, inclusiv către unii dintre vecinii Serbiei.
Vor fi luate măsuri pentru ca energia electrică din Azerbaidjan să ajungă în Serbia de la începutul anului viitor, a anunțat Aliyev, adăugând că cele două țări sunt parteneri strategici.
Serbia își poate satisface o treime din necesarul de gaze din Azerbaidjan
Conform informațiilor transmise de ministrul pentru minerit și energie, Dubravka Đedović, Serbia își poate acoperi o treime din consumul de gaze cu livrări din Azerbaidjan.
Combinat cu posibila construcție de noi centrale de gaz, acest lucru înseamnă securitate suplimentară și independență în producția de energie electrică, a declarat ea după întâlniri cu oficiali din Azerbaidjan.
Đedović a discutat cu președintele companiei de electricitate Azerenerji Baba Rzayev, cu ministrul Energiei, Parviz Shahbazov, cu ministrul Economiei, Mihail Jabarov, și cu reprezentanți ai companiei de petrol și gaze SOCAR.
Ministrul a declarat că gazoductul cu Bulgaria va fi finalizat anul viitor și că acesta va permite Serbiei să devină parte a Coridorului sudic de gaze. Potrivit spuselor sale, aceasta va spori securitatea aprovizionării țării.
În ceea ce privește importul de energie electrică, Đedović a afirmat că s-a discutat despre cum să se asigure transportul de energie electrică prin Bulgaria și Turcia către Serbia. Planul este de a permite acest lucru pentru iarna viitoare, a spus ea.
Cablul submarin va fi de mare importanță pentru Serbia
Cablul submarin va fi, de asemenea, de mare importanță pentru Serbia, a adăugat Đedović.
Siniša Mali a declarat că în următoarele săptămâni se va discuta despre construcția unei noi centrale electrice pe gaz în Serbia.
În Serbia, un număr mare de investitori cer ca energia electrică pe care o consumă să provină din surse regenerabile, astfel că subiectul se află și pe agenda discuțiilor cu Azerbaidjanul, a subliniat el.
NIS va importa petrol prin Croația și în următorii doi ani
Compania sârbă de petrol și gaze Naftna Industrija Srbije (NIS), deținută majoritar de compania rusă Gazprom, a decis să continue să importe țiței și în următorii doi ani prin conducta croată gestionată de compania Jadranski Naftovod (JANAF).
Aceasta este ruta standard de aprovizionare pentru NIS, dar, din cauza sancțiunilor Uniunii Europene, petrolul rusesc nu mai poate fi livrat prin oleoductul croat. De remarcat că cea mai mare parte a petrolului importat de NIS prin JANAF nu provenea din Rusia.
JANAF a anunțat că a încheiat un contract cu NIS privind transportul de țiței până la sfârșitul anului 2024. Potrivit companiei, NIS și-a rezervat capacități de transport în valoare de 6,2 milioane de tone.