În prima sa declaraţie făcută jurnaliştilor, Kacin a apreciat că până la sfârşitul anului Serbiei nu i se va stabili data deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Imediat după întrevederea cu Istvan Pastor, Kacin a spus că Serbia, încă de la începutul negocierilor trebuie să prezinte rezultate în instaurarea statului de drept şi lupta contra criminalităţii organizate şi corupţiei.
"Noi dorim să încurajăm Serbia, să transmitem tuturor instituţiilor să pregătească argumente din care să rezulte că ţara este capabilă să se confrunte cu aceste probleme şi că poate începe negocierile de aderare" – a explicat Kacin.
– Este vorba de consolidarea fiscală a ţării şi continuarea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, lupta împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei, continuarea reformelor din justiţie. Trebuie să se demonstreze că noua garnitură de la putere este deplin angajată în acest sens şi că într-un anumit timp va reuşi să aibă rezultate pozitive" – a adăugat raportorul PE pentru Serbia.
De altfel, Kacin a anunţat că agenda vizitei sale în Serbia cuprinde vizitarea mai multor companii "în care s-au observat abuzuri ale statului cu prilejul privatizărilor".
"În special este vorba de acele companii de succes, privatizate corect, dar asupra cărora s-au făcut presiuni până au intrat în faliment. Este ceva de neacceptat, nu este o Serbie europeană şi în aceste cazuri statul trebuie să se decidă" – a spus Kacin şi dând exemplele cu firmele vizitate – ATP Voivodina (firma de transport) şi Jugoremedia (fabrică de medicamente) – a afirmat că aceste cazuri trebuie anchetate. Trebuie să se "vadă ce s-a întâmplat, cine a ordonat ca ATP să falimenteze şi investitorul şi băncilor care au acordat credite să înregistreze pagube, iar proiectul economic de succes să eşueze în final".
– Au fost investiţii curate şi de eşec este vinovată Serbia. Pe noi nu ne interesează o astfel de Serbie în UE, pentru că în UE nu intră Serbia ca ţară, ci statul sârb care trebuie să fie stat de drept, în care toţi cetăţenii să aibă drepturi egale.
În ce priveşte fabrica de medicamente Jugoremedia, Kacin a reiterat că este vorba de o firmă în care angajaţii luptă pentru locurile lor de muncă, în timp ce alţii se străduiesc să închidă fabrica, importând produse ale căror origine este îndoielnică.
– Despre aceasta trebuie discutat în Guvern, cazul trebuie analizat de Ministerele Justiţiei şi de Interne. Trebuie protejaţi investitorii, consumatorii şi proprietarii – acesta este statul de drept. Trebuie să existe dreptate – a subliniat Kacin şi a precizat că este vorba de locuri de muncă fără de care Serbia nu are viitor, deoarece nu poate doar importa, trebuie să mai şi producă. "De aceea trebuie încurajaţi cei care doresc să investească proprii bani pentru a menţine locurile de muncă" – a transmis Kacin.
Kacin a catalogat drept "nebunească" contestarea existenţei reprezentanţei Voivodinei la Bruxelles, deoarece dacă oraşele sârbeşti Kragujevac şi Nis au reprezentanţe la UE, nu vede niciun motiv pentru care provincia Voivodina n-ar putea avea o reprezentanţă la UE. "Ar fi timpul ca emoţiile să se atenueze, să se vadă cât rău îşi face Serbia singură când caută motive acolo unde nu există" – a spus Kacin, apreciind că Voivodina este victimă colaterală pentru ceea ce s-a întâmplat în Kosovo. "În final am ajuns în situaţia ca noua putere din Serbia să abordeze problema Kosovo mai raţional şi nu emotiv sau istoric, iar acum trebuie găsită şi o modalitate pentru colaborare politică şi economică".
La întâlnirea cu jurnaliştii a participat şi Istvan Pastor, care a spus că l-a informat pe Kacin despre toate temele actuale din Voivodina, în special despre decizia Curţii Constituţionale a Serbiei prin care se contestă unele competenţe ale provinciei. "L-am informat pe Jelko Kacin despre modul în care ne gândim să găsim o soluţie de compromis, prin care să depăşim situaţia în care ne aflăm" – a declarat preşedintele Parlamentului Voivodinei, adăugând că a fost discutată cu oficialul european şi iniţiativa anumitor politicieni care propuneau ca problema Voivodinei să fie internaţionalizată.
"Acest cuvânt este problematic deoarece Serbia este în faza de apropiere de UE şi nu poate separa problemele cu caracter intern de cele europene. Problema Voivodinei nu trebuie internaţionalizată, deoarece suntem în faza în care nu se mai poate ascunde nimic" – a explicat Pastor.
SURSA: RADOR
Serbia de astăzi nu poate adera la Uniunea Europeană
29 august 2012, 08:27
Ultima modificare în 29 august 2012, 11:27
Raportorul Parlamentului European pentru Serbia, Jelko Kacin, şi-a început vizita de trei zile în Serbia la Novi Sad unde s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului Voivodinei, Istvan Pastor, şi a vizitat câteva companii de stat aflate în dificultate.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Lipsa banilor stinge lumina pe șantierele statului
- Esat Özoğuz: „Am construit o echipă competentă şi dinamică”
- Patriciu, achitat în dosarul Rompetrol. Decizia nu este însă definitivă
- Vladimir Putin ar putea fi cel mai bogat om de pe planetă. Află DE CE!
- Carrefour îşi închide cele două magazine din Singapore
- Tribunalul Bucureşti ar putea să dea astăzi o sentinţă în dosarul Rompetrol
- Germania va ajuta la pregătirea tinerilor fără loc de muncă din ţări din zona euro şi est-europeni
- Comerţul mondial cu arme de calibru mic a crescut de peste două ori în şase ani
- Suprafaţa de gheaţă din Oceanul Arctic înregistrează cel mai scăzut nivel din ultimii peste 30 de ani
- Italia: Îngrijitoarele românce mai numeroase decât italiencele