Mii de călători din India profită de faptul că nu există interdicţii de călătorie şi nici nu este nevoie de viză pentru a intra în Serbia și folosesc această țară pentru a petrece acolo o perioadă de 14 zile pentru a putea călători apoi spre destinația lor finală din Europa, America de Nord sau Orientul Mijlociu.
Aeroportul din Belgrad primește zilnic zboruri din India cu oameni de afaceri, muncitori care lucrează pe șantierele din țările bogate ale Orientului Mijlociu, studenți care studiază în Canada sau într-o țară europeană. Serbia este clasificată ca țară cu risc scăzut din punct de vedere epidemiologic, prin urmare, indienii pot merge în orice altă țară doresc după o ședere de 14 zile dacă au un test PCR negativ pentru coronavirus, notează iefimerida.gr.
Un nou protocol din cauza sosirii în masă a indienilor
Din cauza fluxului masiv de indieni, guvernul sârb a adoptat un nou protocol pe 5 iulie cu privire la intrarea cetățenilor străini care sosesc din țări cu risc ridicat, precum India. Astfel, toți indienii care sosesc în Serbia trebuie să aibă un test PCR negativ sau un certificat de vaccinare și trebuie să rămână în carantină timp de șapte zile la adresa de reședință declarată.
După ce au trecut cele șapte zile, aceștia au posibilitatea de a părăsi reşedinţa de carantină după ce se supun unui nou test PCR, cu rezultat negativ. În realitate, însă, măsurile luate de guvern nu sunt respectate, iar verificarea de către autorități a modului de respectare a carantinei este insuficientă. Așadar, mii de indieni, care ar trebui să stea în hoteluri, cutreieră străzile din Belgrad, umplând restaurante, cafenele, cluburi, fast-food-uri, magazine.
Hotelierii, oamenii de afaceri din industria alimentară și de divertisment, comercianții văd în sosirea indienilor o injecție de capitaluri ce le-ar putea reduce pierderile suferite din cauza pandemiei. Afaceri grozave fac şi agențiile de turism din Serbia, care, în cooperare cu agențiile indiene, organizează sosirea și șederea indienilor. Acest insolit „turism de carantină” aduce satisfacţii factorilor economici, dar provoacă îngrijorare epidemiologilor.
„Există trei filtre de siguranță aplicate atunci când indienii intră în țară”
Situația epidemiologică din Serbia este sub control până în prezent, cu 100 până la 150 de cazuri de coronavirus pe zi. Mutația Delta nu s-a răspândit și, potrivit datelor oficiale, a fost detectată doar la doi indivizi, care au fost izolați.
Însă experții estimează că la mijlocul lunii august și la începutul lunii septembrie va exista un focar de pandemie, având în vedere că rata de vaccinare „s-a blocat” la 50% din populaţie, iar răspunsul la apelurile de vaccinare este foarte scăzut, în special din partea tinerilor. Specialiştii se tem că sosirea a mii de indieni, care circulă fără nicio restricție, ar putea agrava situația epidemiologică, accelerând apariția celui de-al patrulea val și creșterea dramatică a cazurilor zilnice de coronavirus.
Premierul sârb, Ana Brnabic, nu pare a fi îngrijorată și subliniază că protocolul pentru intrarea cetățenilor din țările cu risc ridicat oferă o protecţie eficientă. „Există trei filtre de siguranță care se aplică atunci când indienii intră în țară. […] Nu am închis niciodată granițele cetăţenilor din țări terțe și nu o vom face.
Nu putem uita că India, de curând, a răspuns cererii noastre de vaccinuri și ne-a furnizat 150.000 de doze de vaccin Astra Zeneca atunci când şi ea avea nevoie de ele. Credem că gestionarea pandemiei la nivel global necesită mai multă solidaritate şi nu excluderea unor țări”, a spus Anna Brnabic într-o conferință de presă, comentând fluxul masiv de indieni în Serbia în ultimele două săptămâni.