Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a declarat duminică seară, pe 24 martie, că țara sa nu va adera niciodată la NATO. Acesta a vorbit, totodată, despre aderarea Kosovo, pe care Serbia îl consideră parte a teritoriului său.
Serbia nu concepe să adere la NATO și se opune aderării provinciei Kosovo
Aleksandar Vucic a făcut aceste declarații în cadrul unei ceremonii de comemorare a celor care au murit în timpul intervenției NATO din Serbia din anul 1999. Acesta a spus că țara sa nu va adera niciodată la Alianță, rămânând neutră.
„Mulţumim – acum ştim că noi nu vom adera niciodată la NATO şi că ne vom apăra şi proteja neutralitatea noastră militară. Iar când îi veţi admite (pe Kosovo – n. red.) în Consiliul Europei, noi vom avea şi pentru asta un răspuns.
S-a zis cu minciunile voastre, sancţiuni împotriva Pristinei şi toate celelalte. Lor le-aţi dat totul şi în schimb aţi pedepsit Serbia pe măsură”, a declarat el la Prokuplje, în sudul Serbiei.
Președintele sârb a transmis, astfel, un mesaj pentru ceea ce el a numit „falşii prieteni” ai Serbiei, notează agenția sârbă de presă Tanjug.
„Ei nu ne pot lua dreptul de a trăi pentru ţara noastră şi de a iubi libertatea mai presus de orice”, a spus el.
În adunarea Parlamentară a NATO, Aleksandar Vucic a vorbit despre admiterea Kosovo. Serbia consideră această provincie parte a teritoriului său. Acesta a spus că Serbia „nu va accepta niciodată ca provincia Kosovo să fie separată de ea”. Vucic a adăugat că „va lupta cu tot ce are la dispoziție pentru a-și păstra teritoriul”.
25 de ani de la bombardamentele NATO
Duminică seară, mai mulți manifestanți sârbi au organizat un eveniment la Belgrad pentru a marca 25 de ani de la atacurile NATO asupra fostei Iugoslavii. Aceștia au fluturat steaguri sârbești și rusești. Astfel, au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor atacului sângeros de la Moscova.
Acum 25 de ani, NATO anunța că este pregătit să intervină împotriva unei țări europene. Atunci, a marcat pentru prima dată de la înființarea Alianței un astfel de demers.
Bombardamentele au fost declanșate după ce președintele iugoslav, Slobodan Miloșevici, a respins semnarea unui acord de pace care ar fi pus capăt ostilităților dintre armata iugoslavă și rebelii albanezi din Kosovo. Operațiunea militară a durat 78 de zile și a pus capăt controlului exercitat de Belgrad asupra fostei sale provincii, Kosovo.
Vicepremierul și ministrul apărării din Serbia, Milos Vucevic, a subliniat vineri că percepțiile globale asupra intervenției NATO în Serbia par să se schimbe. Oficialul sârb a exprimat aceste observații în cadrul unei conferințe internaționale desfășurate la Belgrad. Evenimentul a marcat 25 de ani de la declanșarea a ceea ce Serbia consideră o agresiune a Alianței Nord-Atlantice.
Potrivit lui Vucevic, din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume discută și reflectă liber asupra acelor evenimente.
Ministrul sârb a subliniat că data de 24 martie 1999 a fost o zi marcată de o tristețe copleșitoare din cauza suferinței unui stat suveran și a erodării legii internaționale. Acesta a adăugat că „Serbia nu-i va uita niciodată pe copiii, civilii şi luptătorii care au murit în agresiunea NATO„.