Potrivit sondajului, la întrebarea ''Susţineţi Serbia să devină stat membru al UE ?'', 52 % dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, 24 % – negativ, iar 12 % au spus că nu vor vota sau nu ştiu cum să răspundă. 

Sprijinul faţă de reformele cerute de aderarea la UE rămâne foarte mare: 65 % dintre respondenţi cred că ele ar trebui aplicate indiferent de aderarea la organizaţie, spre binele cetăţenilor şi al ţării. 

Întrebaţi care este cel mai mare donator pentru Serbia începând din 2000, 24 % au indicat Uniunea Europeană, restul enumerând Rusia, China, Japonia şi alte ţări. 

Potrivit unor date oficiale, UE şi membrii săi au donat Serbiei 4,31 miliarde de euro începând din 2000, fiind cel mai mare donator pentru Belgrad. 

Acelaşi sondaj arată că aproximativ 19 % dintre sârbi sunt de părere că aderarea la UE va spori şansele oamenilor de a găsi un loc de muncă, 15 % cred că le va oferi tinerilor perspective mai bune, iar 13 % consideră că intrarea în blocul comunitar va fi o ocazie de a transforma ţara lor într-un stat de drept. 

Sondajul a fost efectuat în decembrie anul trecut, pe un eşantion de 1.050 de persoane cu vârste de peste 18 ani. 

Comparativ cu Serbia, în Muntenegru peste 80 % dintre cetăţeni susţin aderarea ţării lor la UE. Serbia şi Muntenegru se află în fruntea procesului de integrare europeană în Balcanii de Vest, potrivit unui studiu recent.

AGERPRES