Serbia a venit cu acuzații grave după ce, de la începutul războiului, mai multe avioane Air Serbia au fost nevoite să se întoarcă la Belgrad sau la Moscova din cauza unor amenințări cu bombă. Președintele Aleksandar Vucic a spus că Ucraina s-ar afla în spatele acestor alerte false.
Serbia a luat atitudine și a făcut o serie de acuzații dure la adresa Ucrainei. Comentariile vizează și o țară din UE. Tema vizează amenințările false cu bombă de la Air Serbia. Trebuie spus că, din clipa în care Rusia a lansat invazia în Ucraina, mai multe avioane Air Serbia au fost nevoite să se întoarcă la Belgrad sau la Moscova din cauza unor amenințări cu bombă. Pe acest fond de presiune maximă, aeroportul din Belgrad a fost evacuat de cel puțin trei ori.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, reacționat acum și a susținut că Ucraina și o țară neidentificată din UE că se află în spatele unei serii de amenințări false cu bombă care au vizat avioanele companiei Air Serbia, anunță Reuters, citat de Mediafax. El a acuzat serviciile de informații că sunt răspunzătoare de toată această stare de fapt.
„Serviciile (de informații) externe din două țări fac asta. Una este o țară din UE, iar cealaltă este Ucraina”, a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. El a făcut aceste afirmații duminică seara târziu. El nu a venit cu dovezi în sprijinul celor susținute.
Ucraina, dezamăgită de atitudinea Serbiei
Replica ucrainenilor nu s-a lăsat mult așteptată. Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a catalogat acuzațiile lui Vucic ca fiind „nefondate” și „neadevărate”. El a mai spus că Ucraina este dezamăgită de refuzul Serbiei de a se alătura sancțiunilor UE împotriva Rusiei.
„Facem apel la Belgrad să susțină adevărul și să se alăture pe deplin în sprijinul Ucrainei și în susținerea valorilor pe care se bazează Europa democratică unită”, a transmis Oleg Nikolenko.
Mesaj clar al Belgradului: Nu decideți pentru noi când să anulăm zborurile
În context, trebuie subliniat că Serbia este țară candidată la aderarea la UE. Acest stat este aproape în întregime dependentă de gazul și petrolul din Rusia. Din acest motiv, Serbia refuză să impună sancțiuni împotriva Kremlinului și menține zboruri regulate către Moscova.
„Continuăm aceste zboruri literalmente din principiu, pentru că vrem să arătăm că suntem o țară liberă și că luăm propriile decizii. Nu decideți pentru noi când să anulăm zborurile”, a spus Vucic.
Serbia a luat însă atitudine legat de războiul din Ucraina. În ultimele săptămâni, Belgradul a votat de trei ori pentru rezoluțiile ONU care au condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a suspendat-o din principalul organism al ONU pentru drepturile omului.