Alertă la granița cu România! Anunțul venit de la cel mai înalt nivel. Vor fi consecințe grave

romania harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunțat că vor fi impuse acțiuni punitive pentru Serbia și Kosovo dacă se va ajunge la noi violențe. Mesajul oficialului european a fost făcut după ce numeroși membri ai misiunii internaționale de menținere a păcii KFOR din Kosovo au fost răniți în timpul confruntărilor cu protestatarii sârbi.

Sâmbătă, Comisia Europeană a emis un avertisment către Serbia și Kosovo, declarând că vor fi impuse acțiuni punitive dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a preveni noi violențe. Declarația a fost făcută după ce numeroși membri ai misiunii internaționale de menținere a păcii KFOR din Kosovo au fost răniți în timpul confruntărilor cu protestatarii sârbi. Protestatarii, care nu recunosc rezultatele alegerilor locale din cauza boicotului sârbilor din nordul Kosovo, au fost implicați în confruntări.

„Absenţa unei dezescaladări a tensiunilor va conduce la consecinţe negative”, a indicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o declaraţie transmisă de Comisia Europeană.

Textul menționat îndeamnă, de asemenea, la revenirea la condiții pașnice în nordul Kosovo, în condițiile în care, săptămâna aceasta, manifestanții sârbi au comis acte de violență împotriva trupelor KFOR în satul Zvecan. Protestatarii au folosit pietre și cocktailuri Molotov, soldându-se cu rănirea a peste 50 de manifestanți sârbi, precum și a 30 de soldați KFOR din Ungaria și Italia.

Avertisment la adresa Belgradului și Pristinei

Declarația publicată sâmbătă de Bruxelles include un avertisment adresat Belgradului și Pristinei cu privire la potențiale „măsuri decisive”, deși nu sunt oferite detalii specifice. Astfel de măsuri ar putea implica reducerea ajutorului financiar pentru Serbia și Kosovo, care doresc să devină membre ale UE, sau o diminuare a cooperării.

Mesajul, semnat de Borrell, subliniază necesitatea de a preveni și de a evita violențele pe viitor. De asemenea, se face apel la ambele părți să înceteze să se mai implice în retorica divizorie și să se abțină de la a întreprinde noi acțiuni necoordonate.

Nu este recunoscută declarația de independență a Kosovo față de Serbia

Populația de etnie sârbă, care este majoritară în nordul Kosovo, nu recunoaște declarația de independență a Kosovo față de Serbia din 2008. În consecință, a ales să nu participe la alegerile locale din aprilie, în urma cărora candidații albanezi au câștigat în patru municipalități. Din cauza boicotului sârbilor, prezența la vot a fost de numai 3,5%. Ca urmare, comunitatea etnică sârbă refuză să accepte primari care, în opinia lor, nu le reprezintă interesele.