Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că Serbia „va apăra pacea, dar va continua să-și consolideze armata, în mod serios și responsabil, astfel încât nimeni să nu mai poată să o mai amenințe”.
Serbia va apăra pacea, dar își va consolida armata. Președintele avertizează
„Ne vom consolida și economia și vom trăi mai bine. Serbia va fi o poveste de succes. Vom reuși, dar pentru aceasta avem nevoie de unitate, să ne înțelegem poziția, să luptăm și să muncim”, a declarat Vučić pentru Radio Televiziunea Serbiei.
La constatarea că de la tribuna Parlamentului Serbiei cineva a spus că economia Serbiei niciodată nu a fost într-o situație atât de grea, Vučić a răspuns că respectă Parlamentul, dar din cauza altor obligații nu a putut participa la ședința de constituire a noului Parlament, conform beta.rs.
Vučić a subliniat că „trebuie să fii un caz special” ca să spui că în plan economic Serbia nu a stat niciodată atât de rău, deoarece „în ultimii doi ani Serbia a fost țara cu cea mai mare creștere economică din întreaga Europă”.
„Vom majora salariile și pensiile din sectorul public, în septembrie și octombrie vom deschide noi fabrici. Din punct de vedere economic, Serbia merge bine, aproape mai bine decât toate celelalte țări din Europa”, a declarat Vučić, adăugând că acest fapt este confirmat și de faptul că niciodată un număr atât de mare de sârbi nu au plecat în vacanță.
Autoritățile Serbiei vor apăra pacea și se vor ruga pentru pace
Referindu-se la tensiunile din Kosovo, Vučić a spus că „țara a fost la un pas de catastrofă” și a avertizat că răspunsul Serbiei ar fi fost altfel, dacă Serbia ar fi fost atacată înainte. Vučić a declarat că autoritățile Serbiei „vor apăra pacea și se vor ruga pentru pace”, dar nu vor lăsa pe nimeni să atace poporul sârb.
„Eu nu sunt nici (Slobodan) Milošević, nici (Boris) Tadić. Nu sunt învățat să pierd și niciodată nu am amenințat pe nimeni. Noi nu am făcut nimic, dar dacă cineva încearcă să facă cu Serbia ce a făcut în trecut, se va confrunta cu un alt răspuns”, a declarat Vučić, comentând informațiile potrivit cărora NATO ar fi amenințat cu o intervenție.
Întrebat dacă este adevărat că NATO a amenințat Belgradul că va interveni dacă Serbia va decide să atace Kosovo, Vučić a răspuns că „cel mai greu este să-ți păstrezi rațiunea când ai de-a face cu nebuni” și a anunțat că va avea o discuție cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Vučić a declarat că Bruxellesul a invitat Belgradul și Pristina la o nouă rundă de dialog, care urmează să aibă loc la 18 august. Vučić spus că va da curs invitației, dar „nu știe despre ce se mai poate discuta”.
„Voi merge, dar nu mă aștept la nimic. Cine crede că menținerea păcii este posibilă cu (premierul Kosovo, Albin) Kurti, acela se înșală”, a declarat Vučić, adăugând că Guvernul Kosovo și Kurti „primesc mereu sprijinul marilor puteri când prin deciziile lor produc tensiuni, la un pas de un conflict deschis”,
Președintele Serbiei a declarat că autoritățile sârbe nu se gândesc să pornească un război împotriva bosniacilor, că politica Belgradului trebuie să fie „politica mâinii întinse” poporului bosniac.
Întrebat cum comentează poziția liderului bosniacilor Bakir Izetbegović, care a declarat că Serbia trebuie să plătească despăgubiri de război Bosniei și Herțegovina, Vučić a răspuns că „acesta este modul în care el primește voturi”.
„Politica noastră trebuie să fie politica mâinii întinse poporului bosniac. În Serbia trăiesc mulți bosniaci, iar Izetbegović poate să spună ce vrea. Noi nu ne pregătim de război, nu ne trece prin minte să ducem războaie împotriva bosniacilor”, a declarat Vučić.
Referindu-se la aniversarea în Croația a operațiunii militare Furtuna din 4-7 august 1995, Vučić a declarat că Serbia „va plânge și va comemora exodul poporului sârb din Croația”.