Guvernul de la Belgrad si-a propus sa depuna candidatura tarii pentru calitatea de membru al Uniunii Europene in primul semestru al acestui an, in perioada presedintiei cehe, care va tine pana la 30 iunie. Declaratia a fost facuta de adjunctul premierului Serbiei si responsabilul de Integrarea Europeana, Bozidar Djelic, in urma unei intalniri cu ministrul ceh al Afacerilor Europene, Alexandr Vondra.

Potrivit ministrului sarb, tara sa ar fi tehnic pregatita sa se integreze in Uniune in 2012-2014, in timp ce comisarii europeni clasifica estimarea Serbiei drept una prea optimista, un obiectiv mai realist fiind anul 2015.

Potrivit ultimului raport referitor la Serbia, problema principala a tarii este coruptia si lipsa unor reforme consistente in domeniul justitiei.

In prezent, statutul de tara candidata este detinut doar de Croatia, Macedonia si Turcia, prima dintre ele avand cele mai mari sanse. In luna decembrie a anului trecut, Muntenegru a depus solicitarea de a-i fi recunoscuta candidatura si fiind acum in asteptarea deciziei Comisiei Europene.