Joi, preşedintele Aleksandar Vucic a anunțat că Serbia va fi prima ţară europeană care va produce vaccinul chinezesc Sinopharm împotriva Covid-19.
Serbia va produce vaccinul chinezesc Sinopharm
Un acord pentru construirea unei fabrici va fi semnat în termen de două săptămâni, finanţată de China şi Emiratele Arabe Unite, a spus şeful statului sârb.
„Vom începe să producem vaccinul pe 15 octombrie”, a declarat preşedintele la postul naţional de televiziune RTS după ce l-a primit pe prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed al Nahyan.
Serbia menține relațiile diplomatice cu China dar și cu Rusia
Ţară candidată la Uniunea Europeană, Serbia menţine relaţii diplomatice şi economice strânse cu Moscova şi Beijingul şi a recurs la comenzi de vaccinuri chinezesc Sinopharm şi rusesc Sputnik V pentru a vaccina până în prezent 1,5 milioane din cele 7 milioane de locuitori ai săi.
Aleksandar Vucic a precizat că vaccinurile produse în Serbia ar putea fi livrate „chiar şi fără costuri suplimentare” către alte ţări din regiune.
Serbia a vaccinat 7,7% din populație
În Serbia, care aspiră să adere la Uniunea Europeană (UE), guvernul se mândrește să fie liderul regiunii la populația vaccinată, 7,7% din aproape șapte milioane de locuitori, în principal datorită vaccinului chinezesc Sinopharm. Această țară tradițional foarte pro-rusă a autorizat și utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V, dar a primit doar câteva mii de doze până acum.
Vecinii săi văd cu suspiciune modul în care planul de vaccinare avansează în Serbia, în timp ce în țările UE, care depind total de vaccinurile aprobate de EMA, imunizarea stagnează la circa 3%. Rusia nu a ascuns faptul că vaccinul face parte dintr-o strategie de creștere a influenței sale în străinătate, alegând un nume care amintește de cursa spațială din timpul Războiului Rece, cu Statele Unite.
Sursa foto: Dreamstime