Autorităţile de la Belgrad încearcă în prezent să negocieze un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, în condiţiile în care precedentul acord de un miliard de euro a fost îngheţat de FMI în luna februarie 2012 deoarece precedentul guvern nu a respectat anumite angajamente cu privire la bugetul pe 2012.

"Vânzarea de obligaţiuni şi acordul cu FMI sunt chestiuni diferite, iar guvernul este gata să demareze vânzarea de obligaţiuni indiferent dacă va ajunge la un acord cu FMI’, a declarat Dinkic. Potrivit acestuia, Serbia ar putea vinde obligaţiuni în valută ‘în curând, posibil chiar luna viitoare. În prezent, cererea este ridicată şi condiţiile de pe piaţă sunt adecvate. Suntem gata să ne mişcăm rapid", a mai spus Dinkic.

Potrivit ministrului sârb de finanţe, în acest an guvernul de la Belgrad intenţionează să strângă două miliarde de dolari din vânzarea de eurobonduri la care ar urma să se adauge un credit de un miliard de dolari din partea Rusiei, pentru a putea finanţa bugetul.

"Vom discuta cu FMI în legătură cu un acord preventiv, fără a trage banii, deoarece ne putem finanţa de pe piaţă", a spus Dinkic. În paralel, Serbia va încerca să obţină un împrumut de la guvernul rus în al doilea trimestru al acestui an şi de asemenea poartă discuţii cu banca rusă VTB Bank pentru a vinde obligaţiuni în ruble în valoare de 250 milioane de dolari, a mai indicat Dinkic.

Potrivit reprezentantului FMI la Belgrad, Bogdan Lissovolik, o misiune a Fondului ar urma să ajungă în Serbia în următoarele săptămâni, însă deocamdată nu se ştie data exactă. Experţii FMI ar urma să analizeze evoluţia bugetară pentru 2012 şi 2013, în condiţiile în care guvernul de la Belgrad vrea să reducă deficitul fiscal la 3,6% din PIB în acest an de la un nivel estimat de 6,7% din PIB în 2012.

Decizia Serbiei de a se împrumuta de pe piaţă vine la câteva zile după ce Ungaria a anunţat şi ea că va încerca să vândă obligaţiuni în valută, pentru prima dată în ultimele 20 de luni, în condiţiile în care negocierile cu FMI rămân blocate.

"Finanţarea externă este atât de ieftină în prezent încât orice stat ar trebui să intre pe piaţă pentru a obţine fonduri şi cu atât mai devreme şi mai ieftin cu atât mai bine", a declarat Tim Ash, analist la Standard Bank Group Ltd.

În acest an, Serbia va avea nevoie de 493,6 miliarde de dinari (5,9 miliarde de dolari) pentru serviciul datoriei, cu 25% mai mult decât în 2012. Guvernul de la Belgrad a anunţat că se va baza pe vânzarea de obligaţiuni în dinari şi euro pentru emisiunile pe piaţa domestică şi pe obligaţiuni în dolari pe pieţele externe până când Standard & Poor’s şi Fitch Ratings vor îmbunătăţi ratingul Serbiei, care în prezent este la ‘BB minus’, a treia treaptă sub nivelul ‘investment grade’, recomandat pentru investiţii.
Sursa: Agerpres