Silozurile, grajdurile şi serele din cadrul proiectelor implementate cu fonduri europene din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) ar putea fi achiziţionate de către beneficiarii PNDR, în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziţie, a afirmat, marţi, într-un comunicat de presă, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian-Ionuţ Chesnoiu.
În acest context, AFIR a publicat pe pagina oficială de internet, în cadrul secţiunii 'Dezbatere Publică', versiunea consultativă a Ghidului Bazei de date cu preţuri de referinţă pentru silozuri, grajduri şi sere din cadrul proiectelor implementate cu fonduri europene din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
'După modelul Bazei de date cu preţuri de referinţă pentru maşini, utilaje şi echipamente specializate, pe care AFIR a implementat-o încă din 2014, am decis să realizăm un instrument de lucru similar şi pentru silozuri, grajduri şi sere. Astfel, elementele care se vor regăsi în această Bază de date, vor putea fi achiziţionate de către beneficiarii PNDR, în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziţie. Mai mult, beneficiarii PNDR vor avea la îndemână soluţii la cheie pentru realizarea unui sistem integral de depozitare a cerealelor. De asemenea, atrag atenţia asupra faptului că în Baza de date se vor introduce preţurile de vânzare către beneficiarii PNDR, nu preţurile recomandate de producători', a subliniat Chesnoiu.
Potrivit Agenţiei, elementele din categoriile menţionate (silozuri, grajduri şi sere) se vor introduce în Baza de date sub forma unor proiecte tip, funcţionale, de către producător sau de către un singur importator/dealer al acestuia.
"Producătorul sau importatorul care înscrie elemente are posibilitatea de a încărca maximum 20 de proiecte tip pentru fiecare marcă din categoriile menţionate. Precizăm că preţurile din baza de date vor fi exprimate în Euro şi nu vor include TVA (preţ CIP la beneficiar). Actualizarea preţurilor se va realiza o dată pe an pentru fiecare marcă per trader, cu aprobarea conducerii AFIR şi se va face la solicitarea oficială a producătorului/ importatorului/dealerului care a înscris marca respectivă în Baza de date în urma analizării acesteia de către experţii AFIR". notează sursa citată.
Versiunea consultativă a Ghidului Bazei de date cu preţuri de referinţă pentru silozuri, grajduri şi sere este publicată pe portalul AFIR, iar toţi cei interesaţi pot trimite propuneri sau observaţii timp de zece zile de la demararea dezbaterii publice.
SURSA: Agerpres