Ministrul economiei sustine ca anumite persoane au lansat intentionat scandalurile legate de energia electrica Cel mai tanar ministru al cabinetului Tariceanu a fost aruncat direct pe campul de lupta, in mijlocul unui scandal al grupurilor de interese. Capital: Domnule Seres, in ultimul timp, toata lumea isi da cu parerea despre contractele de la Portile de Fier. Seres: Asta constatam si noi, ca toata lumea isi da cu parerea in Romania despre politica, femei, f
Ministrul economiei sustine ca anumite persoane au lansat intentionat scandalurile legate de energia electrica
Cel mai tanar ministru al cabinetului Tariceanu a fost aruncat direct pe campul de lupta, in mijlocul unui scandal al grupurilor de interese.
Capital: Domnule Seres, in ultimul timp, toata lumea isi da cu parerea despre contractele de la Portile de Fier.
Seres: Asta constatam si noi, ca toata lumea isi da cu parerea in Romania despre politica, femei, fotbal si, mai nou, energie. Retehnologizarea de la Portile de Fier e deja o tema pe care o citim de patru ani de zile, am citit-o si anul trecut, si anul acesta. Din pacate, nu au aparut elemente noi in ceea ce citim acolo. E putin ridicol sa repeti aceleasi lucruri la nesfarsit.
Capital: Care credeti ca va fi concluzia?
Seres: Este una singura pana la finalizarea acelui contract: Hidroelectrica sa primeasca, in schimbul banilor pe care i-a platit, echipamentele de care are nevoie pentru modernizare.
Capital: Dar va mai puteti intoarce acum sa reclamati pretul negociat sau valoarea lucrarilor?
Seres: Sa fim seriosi, e vorba de un contract care a fost semnat acum cativa ani, un contract facut de un avocat cu o firma internationala; ceea ce urmarim noi acum este buna derulare, sa reparam atunci cand apar defecte, sa recuperam banii in cazul in care exista intarzieri.
Capital: Sa existe o intoxicare cu participarea unor servicii secrete?
Seres: Am primit si eu mai multe hartii. Dar nu apar elemente noi. Daca ar fi aparut altele noi, atunci cu certitudine lucrurile ar fi de o alta natura, dar sunt aceleasi date pe care le stim din Monitorul Oficial din 1997.
Capital: Deci nu puteti veni sa spuneti ca exista suspiciuni de coruptie?
Seres: Cei care scriu aceste hartii, iar acestea nu ajung numai la mine, ci si la Procuratura, la DNA, ei bine, cred ca acestia trebuie sa verifice daca exista actiuni de coruptie, de lipsa de justitie. Eu, la minister, pot sa fac verificari administrative, cum am facut la Hidroelectrica, am cerut controlul Curtii de Conturi pe contractele de furnizare a energiei electrice de la Hidroelectrica.
Capital: E posibil sa existe anumite persoane din minister, care sa fi promis anumitor firme incredintarea lucrarilor din celebrul acord romano-elvetian ?
Seres: Legat de cadrul general, acel articol 2 (incredintarea directa), lasa loc de interpretari, cel mult. Asa cum a fost tradus in limba romana acel articol 2, este un nonsens, pentru ca nu exista termenul respectiv in limba romana. Daca a fost greseala sau a fost facuta intentionat, nu o sa aflam niciodata, deoarece contractul cu o anumita firma nu este semnat.
Capital: A venit cineva la dumneavoastra sa va atentioneze ca exista pericol de coruptie in privinta acordului ?
Seres: Nu.
Capital: De unde credeti ca a pornit aceasta scanteie?
Seres: Cred ca e vorba de un scenariu care a fost creat sa discrediteze anumite persoane. Asa cum s-a dovedit, persoanele respective au actionat ferm.
Capital: Sa va discrediteze pe dumneavoastra?
Seres: Nu numai pe mine, ci si pe premier. si s-a incercat ca toata povestea respectiva sa fie dusa in zona VA TECH, Elvetia, Portile de Fier.
Capital: Ceea ce era o prostie?
Seres: VA TECH nu a fost prezent in delegatia care a facut deplasarea in Elvetia, respectivele proiecte despre care s-a facut mentiune sunt supuse atentiei tuturor investitorilor, ele sunt si pe site-ul Ministerului Economiei si Comertului, de un an de zile, ca proiecte de investitii.
Capital: Avem un premier care a fost ministrul economiei si avem un ministru al economiei care face parte din partidul domnului Voiculescu…
Seres: Cam asta e toata povestea, daca era un ministru de la alt partid, nu ar fi vazut atatea…
Capital: Haideti sa trecem dincolo de un scenariu…
Seres: Eu nu sunt paranoic, nu am nici un fel de problema in a iesi si a spune, atunci cand este cazul, cand lucrurile se inflameaza, care e realitatea.
Capital: Ma intreb de ce ar face o doamna blonda (Elena Udrea n.r.) declaratii care nu corespund pregatirii sale profesionale…
Seres: Fiecare dintre noi avem dreptul sa facem afirmatii, asta nu inseamna ca sunt si adevarate. Eu nu cred ca domnul presedinte are astfel de preocupari, sa trimita prin soli anumite mesaje. Domnia sa a dovedit foarte clar ca, atunci cand a avut ceva de spus, a spus.
Capital: Cum ramane cu teoria grupurilor de interese ?
Seres: Cata vreme nu sunt nominalizate, raman doar afirmatii, legitime, nelegitime… Pe piata energiei electrice, sunt 160 de firme. Grivco furnizeaza energie electrica la Metrorex, dupa ce a castigat contractul prin bursa de marfuri. Asta inseamna ca cineva i-a influentat pe cei de la Metrorex sa cumpere de acolo? Eu cred ca, dimpotriva, din moment ce a fost pe bursa de marfuri, lucrurile sunt clare. De aceea am si infiintat aceasta piata a contractelor bilaterale, in care unul ofera, iar celalalt achizitioneaza pe baza unei oferte si a unei cereri care exista, pentru ca este transparenta, sunt mai multi care pot sa faca aceasta tranzactie. A alege numai unul…
Capital: De ce sa nu se cumpere direct de producator ?
Seres: Furnizorul are o mare calitate in piata aceasta de energie, cumpara energie electrica cu un anumit profil. Dupa aceea, din profilul respectiv de consum decupeaza profile care se potrivesc caracterelor de consum ale unor consumatori.
Capital: Anul trecut, a izbucnit scandalul provocat de presedintele Traian Basescu pe linia furnizorilor care erau acuzati ca au luat energie de la Hidroelectrica… Numai ca acum consumatorii eligibili nu se duc catre aceasta bursa.
Seres: Asta e chiar o problema care ma ingrijoreaza, pentru ca anul trecut, la masa rotunda pe care am organizat-o si la care au participat reprezentantii Asociatiei cumparatorilor de energie, ei si-au exprimat disponibilitatea. Dar in luna decembrie, cand au fost scoase pachete mici de 1, 2, 5, 10 MWh, multe dintre ele au ramas neachizitionate, nu-mi dau seama din ce motiv. Pe de-o parte, cred ca consumatorii nu sunt suficient de educati si nu inteleg foarte bine cum functioneaza si ce avantaje poate sa le aduca aceasta piata a contractelor bilaterale.
Trebuie sa recunoastem ca exista si costuri asociate, deoarece, pana in momentul de fata, consumatorii erau obisnuiti sa apese pe comutator si sa aiba lumina. In momentul de fata, daca te duci sa achizitionezi din piata, trebuie sa ai cel putin un om, daca nu un compartiment, care sa urmareasca cum se deruleaza acest contract, cum faci facturarea, daca platesti la termen, daca oferi ceea ce te-ai angajat, deci un cost minim pentru consumator, dar pe de alta parte posibilitatea de a reduce costuri.
Capital: Sunteti acuzat ca nu luati masuri transante de eliminare a monopolurilor mostenite sau nou-aparute.
Seres: Asta e o problema care nu tine numai de minister, este vorba de rolul ANRE in privinta pietei. Daca vorbim de producatorii de energie, le dau partial dreptate asupra faptului ca anul trecut nu am reusit sa incepem privatizarea producatorilor. Este si dorinta mea, dar tine si de putina vointa politica, iar vointa respectiva nu este numai la nivelul ministerului. Ar trebui ca in randul coalitiei sa existe mai multa predispozitie pentru privatizarea marilor producatori de energie electrica.