Moscova acuză Kievul că încearcă să distrugă Biserica Ortodoxă din Ucraina
Ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a sesizat marţi, 14 martie 2023, Organizația Națiunilor Unite (ONU) şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) cu privire la decizia recentă a Guvernului de la Kiev de a-i expulza pe călugării Bisericii Ortodoxe Ucrainene din sediul principal de la Kiev, ceea ce, în opinia sa, este o încercare a regimului politic din țara vecină de a distruge Biserica Ortodoxă Ucraineană, care este subordonată Patriarhiei Moscovei.
Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi președintelui OSCE, Bujar Osmani, Serghei Lavrov a denunțat ceea ce Rusia consideră a fi „încălcări flagrante ale drepturilor universale şi constituţionale ale credincioşilor ortodocşi din Ucraina”.
„Aceste încălcări se bazează pe politica represivă a regimului de la Kiev, al cărui scop este de a distruge Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Patriarhiei Moscovei”, a scris oficialul rus în acea scrisoare, relatează agenția de presă AFP.
Serghei Lavrov a dat drept exemplu „exproprierea masivă” a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, lichidarea „forţată ilegală” a parohiilor săi, sub masca transferurilor voluntare către o altă jurisdicţie, sancţiunile împotriva episcopilor Bisericii Ortodoxe Canonice şi „presiunea morală şi fizică” asupra preoţilor şi enoriaşilor din Ucraina. Serghei Lavrov a făcut un apel către liderii internaţionali să ceară Guvernului de la Kiev să pună capăt „arbitrariului şi represiunii împotriva Bisericii Ortodoxe canonice şi să împiedice evacuarea forţată a călugărilor de la Lavra Peşterilor din Kiev”.
Patriarhul Kirill i-a cerut Papei Francisc şi altor lideri religioşi să intervină în Ucraina
Scrisoarea sa a fost trimisă la câteva zile distanță după ce rezervaţia naţională Kiev-Pecersk a informat Mânăstirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene din cadrul acestui complex cu privire la rezilierea contractului (din 2013) de utilizare gratuită a mănăstirii respective, a templelor şi a altor proprietăţi religioase, ceea ce înseamnă că toţi călugării trebuie să plece înainte de sfârşitul lunii martie. Această decizie a fost luată după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat zeci de percheziţii în clădirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi a deschis dosare penale împotriva principalilor săi reprezentanţi pentru „activităţi subversive”.
La rândul său, Patriarhul Kirill al Moscovei a lansat un mesaj la adresa Papei Francisc și altor lideri religioşi, cerându-le să oprească represiunea împotriva unei aripi istorice a bisericii aliniate cu Rusia. Mesajul său a fost adresat mai multor lideri religioși, precum: Papa Francisc, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, şeful Bisericii Copte din Egipt Papa Tawadros, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi înaltul comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, relatează agenția de presă Reuters.
Patriarhul Kirill a îndemnat liderii religioşi şi organizaţiile internaţionale să „depună toate eforturile pentru a preveni închiderea forţată a mănăstirii, care va conduce la încălcarea drepturilor a milioane de credincioşi ucraineni”, precizând că este regretabil că drepturile şi libertăţile credincioşilor ucraineni sunt încălcate în mod flagrant.