Ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că are standarde duble deoarece ar susţine protestele anti-guvernamentale din Georgia, dar ar condamna manifestațiile din Republica Moldova.
Serghei Lavrov afirmă că Occidentul condamnă protestele din Republica Moldova pentru că sunt anti-occidentale
Ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, susține ferm că Occidentul susține protestele anti-guvernamentale din Georgia pentru că îi reflectă interesele și condamnă manifestațiile din Republica Moldova pentru că sunt anti-occidentale.
„Opoziţia georgiană nu doar că este autorizată, dar este chiar obligată să facă tot ce vrea, în timp ce în Moldova protestele împotriva actualului Guvern sunt condamnate pentru că în timp ce opoziţia georgiană reflectă interesele Occidentului, opoziţia din Moldova reflectă interese diferite şi interesele occidentale sunt reprezentate de Guvern şi de preşedinte”, a declarat, vineri, Serghei Lavrov în cadrul unui interviu acordat pentru televiziunea de stat din Rusia, fiind citat de Agerpres.
Vă amintim că, în ultimele zile, au avut loc proteste în Georgia din cauza deciziei Guvernului de la Tbilisi de a adopta o lege ce prevede ca organizaţiile care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să fie trecute într-un registru sub denumirea de „agenţi străini”.
Proiectul de lege, de inspiraţie rusească, a fost văzut de opozanţi ca un pas în urmă în drumul spre aderarea Georgiei la Uniunea Europeană (UE) şi un motiv pentru persecutarea mass-mediei şi a ONG-urilor. În urma protestelor, proiectul respectiv a fost retras.
În Republica Moldova, însă, protestele anti-guvernamentale au fost organizate de partidul pro-rus al lui Ilan Şor, un oligarh care a fugit din ţară după ce a fost condamnat din cauza corupției.
Ce a discutat Serghei Lavrov cu Antony Blinken?
În cadrul acelui interviu, Serghei Lavrov a vorbit şi despre întâlnirea sa cu secretarul de stat din Statele Unite ale Americii, Antony Blinken, în marja reuniunii ministeriale a G20, desfăşurată pe data de 2 martie 2023 în India.
Cei doi ar fi discutat despre „securitatea strategică” şi „tema ucraineană”. Serghei Lavrov a recunoscut faptul că discuţia purtată cu Antony Blinken a fost „constructivă”.
„Am discutat doar despre aceste două teme, nimic mai mult. Am vorbit de o manieră constructivă, fără emoţii (…) A fost o conversaţie civilizată”, a spus ministrul Afacerilor Externe din Rusia.
Potrivit informațiilor transmise de către Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken i-a cerut luu Serghei Lavrov ca Rusia să revină asupra „deciziei iresponsabile” de a-şi suspenda participarea la Tratatul Noul START sau START III, ultimul tratat de dezarmare nucleară încă în vigoare între Rusia şi Statele Unite ale Americii.
Antony Blinken a cerut, totodată, Rusiei să înceteze „operațiunea specială” în Ucraina. O altă solicitare adresată atunci de oficialul american către omologul său rus a fost eliberarea fostului puşcaş marin american Paul Whelan, încarcerat în Rusia în anul 2018, fiind acuzat de spionaj.
(G20 sau „Grupul celor Douăzeci de Miniștri ai Finanțelor și ai Guvernatorilor Băncilor Centrale” reunește economiile dezvoltate și marile economii emergente din întreaga lume: Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Rusia, Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia, alături de reprezentanți ai Uniunii Europene (UE), ai Fondului Monetar Internațional (FMI)și ai Băncii Mondiale.)