Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri în cadrul unei reuniuni că Occidentul împinge literalmente Ucraina să continue războiul pe care el însuși îl duce împotriva Rusiei. Potrivit ministrului rus, țările occidentale încearcă să se îndepărteze de principiul necesității de a evita orice conflict militar între puterile nucleare.
Puterile nucleare ar trebui să evite orice ciocnire
„Acest lucru spune multe, inclusiv în contextul liniei lor privind Ucraina, care este literalmente împinsă să continue războiul purtat de Occident împotriva Federației Ruse”, a spus el, potrivit agenției ruse de stat TASS.
Lavrov a punctat că puterile nucleare ar trebui să evite orice ciocnire militară între ele, inclusiv o confruntare care implică utilizarea armelor convenționale. El a mai spus că evoluția rapidă a NATO îngrijorează Rusia, inclusiv în contextul războiului declanșat de Occident împotriva Federației Ruse în Ucraina și al securității globale.
„Până de curând, toată lumea era convinsă că NATO este o alianță defensivă angajată doar în protejarea teritoriilor propriilor membri. După dispariția URSS și a Pactului de la Varșovia, sensul existenței NATO a dispărut – la urma urmei, ei au vrut să se „apere” de lagărul socialist condus de Uniunea Sovietică”, a spus ministrul.
Lavrov a subliniat că, în ciuda acestui fapt, NATO nu a plecat nicăieri și a continuat să caute sensul existenței sale.
„La început, campania din Afganistan a fost considerată ca o justificare. Apoi, după fuga rușinoasă din această țară, NATO a avut nevoie de un alt motiv, a reamintit șeful diplomației ruse. „L-au găsit în descurajarea Rusiei și în pomparea Ucrainei”, a detaliat ministrul rus de externe.
NATO va lua decizii iresponsabile pripite
În opinia ministrului rus de externe, pierderea poziției de lider a Occidentului pe scena mondială poate determina NATO să ia decizii iresponsabile pripite.
„Globalismul expansionist demonstrat de acest bloc agresiv este fără precedent. Sunt convins că majoritatea globală vede perfect amenințările pe care le reprezintă această linie a alianței și este conștientă că înțelegerea occidentalilor cu privire la pierderea pozițiilor lor de lider pe scena mondială poate încuraja membrii NATO la decizii iresponsabile pripite”, a subliniat ministrul.
În opinia sa, tocmai aceste evaluări vor determina pozițiile majorității țărilor atunci când se va discuta despre viitorul securității globale.
„Nimeni nu se mai bâlbâie în legătură cu ‘natura sa defensivă'”, a spus el. Dimpotrivă, se afirmă că securitatea în regiunea euro-atlantică este inseparabilă de securitatea în regiunea Indo-Pacific. NATO se va ‘apăra’ acum în Marea Chinei de Sud”.