„Cunoaştem intenţiile Kievului de a crea o ‘bombă nucleară murdară’, dar şi disponibilitatea (n. red. Ucrainei) de a amplasa pe teritoriul său arme nucleare din ţările NATO”, a spus Serghei Şoigu într-o reuniune prin videoconferinţă a statelor majore din Rusia şi Belarus, a relatat EFE.
Șoigu: Statele Unite şi ţările europene ignoră demonstrativ şantajul nuclear al autorităţilor ucrainene
De asemenea, oficialul rus a susţinut că, recent, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „le-a cerut ţărilor din Occident să efectueze atacuri nucleare preventive împotriva Rusiei”.
Sursa citată a mai amintit că, într-o videoconferinţă în octombrie la Institutul Lowy din Australia, Volodimir Zelenski a îndemnat NATO la o „acţiune preventivă” împotriva Rusiei pentru a o împiedica să folosească arme nucleare. Acest lucru a deranjat Moscova, în pofida faptului că, oficialii administrației prezidențiale ucrainene au clarificat faptul că Zelenski se referea la impunerea de sancţiuni.
„Statele Unite şi ţările europene ignoră demonstrativ şantajul nuclear al autorităţilor ucrainene, de exemplu, provocările în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie.”, în prezent controlată de armata rusă, a spus Serghei Şoigu. Acesta a acuzat Kievul că foloseşte „metode de război interzise, inclusiv atentate teroriste, asasinate la comandă, bombardamente cu armament greu asupra populaţiei civile, folosirea civililor pe post de scuturi umane”.
Șoigu: NATO alimentează armata ucraineană cu mercenari străini
„Totuşi, ţările din Occident încearcă să ignore acest lucru. Mai mult, stimulează escaladarea tensiunilor în conflictul din Ucraina”, a declarat ministrul rus al Apărării, care a adîugat că armata ucraineană primeşte constant armament modern şi muniţii din Occident.
„NATO le furnizează (n. red. ucrainenilor) informaţii secrete, le dă direct coordonatele obiectivelor, le trimite consilieri militari de-ai lor, alimentează armata ucraineană cu mercenari străini, duce un război informaţional şi ne impune sancţiuni”, a mai spus ministrul rus.
În opinia sa, NATO „intenţionează să treacă de la îngrădirea Rusiei ca urmare a prezenţei sale avansate la crearea unui sistem de apărare colectivă pe scară largă lângă frontierele ruse. Sunt create noi grupuri de batalioane tactice multinaţionale în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia. Din februarie 2022, numărul efectivelor a crescut de 2,5 ori, a ajuns la peste 30.000 de persoane şi ar putea să crească şi mai mult în viitorul apropiat”, a avertizat Şoigu.