România se va confrunta cu un șoc demografic unic în UE
Principalele declaraţii ale lui Sergiu Manea, CEO BCR:
O parte din investitii continua sa aiba loc in zona verde si in zonele galbene. Probabil ca acolo si educatie si aplicarea antreprenoriala este diferita, de asemenea infrastructura locala este mai buna. Este o realitate care puncteaza o necesitate ce trebuie adresata. Vorbim prea putin de infrastructura intra-regionala. Lipsa infrastructurii a devenit principalul argument impotriva atragerii investitorilor. Jumatate din tara nu poate livra in Schengen in mai putin de 6 ore. Am vrea sa folosim diferit fereastra de oportunitate de acum, fata de cea data de perioada de intrare in UE.
Pericolul necrearii de potential este o tara care creste 2-3%, ducandu-ne departe de orizontul cvatruplarii economiei pana in 2020. Romania se va confrunta cu un soc demografic unic in UE. Noi ne permitem luxul sa intoarcem acest trend, specific intregului spatiu economic.
Capitalul ramane unul dintre instrumentele de baza al cresterii economice. Contributia in economie a capitalului strain este de peste 60 mld. Euro. Capitalul privat trebuie incurajat sa se coaguleze si apoi sa fie alocat in zonele cele mai eficiente ale economiei.
Exista resurse enorme care ar putea fi mobilizate in lucrari de infrastructura in Romania. Statul trebuie doar sa creeze contextul favorabil, nu poate fi si arbitru si jucator. Parteneriatele public-private au fost deteriorate in Romania, dar in regiune s-au dovedit solutii viabile. Folosirea instrumentelor financiare creaza incredere in economie.
Este necesar un echilibru intre crearea de valoare adaugata economica si crearea de valoare adaugata sociala.
Trebuie sa se creeze un sistem scolar care sa produca bani pentru copii care merg la scoala. Multi termina scoala si cand termina nu stiu sa faca nimic.
Trebuie incurajata prezenta si performanta scolara. Nu vom putea insa culege roadele in urmatoarele 12-24 de luni, ci dupa o generatie liceala, daca incepem acum.