Sergiu Oprescu: „Piaţa imobiliară se va relansa atunci când locuinţele noi vor fi cumpărate”

Piaţa imobiliară se va relansa atunci când dezvoltatorii vor găsi clienţi pentru proiectele realizate în ultimii doi ani, în condiţiile în care programul "Prima Casă" este insuficient deoarece finanţarea este folosită cu precădere pentru case vechi, consideră preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu. "Conceptul ce preţuri «pe care le vor dezvoltatorii» nu mai există demult, pentru că toate construcţiile au fost finanţate de sistemul bancar, care pune presiune în

Piaţa imobiliară se va relansa atunci când dezvoltatorii vor găsi clienţi pentru proiectele realizate în ultimii doi ani, în condiţiile în care programul „Prima Casă” este insuficient deoarece finanţarea este folosită cu precădere pentru case vechi, consideră preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

„Conceptul ce preţuri «pe care le vor dezvoltatorii» nu mai există demult, pentru că toate construcţiile au fost finanţate de sistemul bancar, care pune presiune în sensul scăderii preţurilor, ceea ce elimină mult din marja de profit pe care companiile au anticipat-o pentru aceste apartamente. Sunt deja scăderi semnificative ale preţurilor pe segmentul apartamentelor noi. În plus, există proiecte între dezvoltator şi finanţator, astfel încât constructorul să practice o reducere foarte mare la preţul apartamentelor, iar banca să ofere un credit ipotecar în condiţii foarte bune pentru acest segment”, a declarat preşedintele executiv al băncii.

Programul „Prima Casă” nu este suficient pentru relansarea pieţei imobiliare

În ceea ce priveşte „Prima Casă”, şeful Alpha Bank România consideră că au existat câteva efecte pozitive ale programului, printre care stabilizarea preţurilor, aflate înainte pe o pantă descendentă, pe segmentul imobiliar şi premisele creării unei pieţe secundare mai active în domeniul imobiliar.

„Totuşi, programul nu este suficient pentru că foarte puţine din cererile primite au fost direcţionate către construcţiile noi. În cadrul programului, se utilizează foarte puţine fonduri pentru a cumpăra dezvoltările imobiliare realizate în ultimii doi ani, care sunt cele care ar putea cu adevărat să relanseze piaţa imobiliară”, consideră Oprescu.

Totodată, el a arătat că banii luaţi prin programul „Prima Casă” sunt folosiţi în special pentru cumpărarea de locuinţe vechi, în condiţiile în care majoritatea apartamentelor nou contruite se situează în Bucureşti, iar preţurile acestora sunt, probabil, mai mari decât limita impusă, de 60.000 euro.

1.000 de cereri pentru „Prima Casă” la Alpha Bank

„Alpha Bank a primit peste 1.000 de cereri pentru «Prima Casă», iar din acestea câteva sute au fost aprobate de bancă şi se află în diverse stadii de analiză la Fondul de Garantare. Cererile primite reprezintă peste 50% din cota repatizată pentru bancă, de 69 de milioane de euro”, a spus preşedintele executiv al Alpha Bank.

El estimează, după analiza dinamicii cererilor, că plafonul alocat băncii în programul „Prima Casă” se va epuiza înainte de finele anului.

„Dacă analizez situaţia din perspectivă birocratică, a capacităţii de a trage efectiv banii, cred că trebuie să mai optimizăm puţin fluxurile dintre bănci şi Fond, să scurtăm timpii de răspuns, pentru a trage întregul plafon alocat până la sfârşitul anului”, a continuat Oprescu.

Soldul creditelor acordate de Alpha Bank România a înregistrat în primul semestru un avans de 14% faţă de perioada similară din 2008, la patru miliarde de euro.

Totuşi, valoarea împrumuturile ipotecare a crescut cu 37% în perioada menţionată, la 767 milioane de euro.

La sfârşitul lunii iunie, Alpha Bank avea o cotă de piaţă în ceea ce priveşte creditele de 8,3%.

SURSA: Mediafax