Printr-o modificare de ultim moment, autoritățile au surprins mediul de afaceri prin extinderea perioadei de grație cu încă 6 luni pentru companiile care dețin certificarea AEO (Operator Economic Autorizat).

Facilitatea este aplicabilă doar pentru raportarea transporturilor internaționale de bunuri, altele decât cele cu risc fiscal ridicat, notează Mihai Petre, Director, Global Trade, EY România și Cosmin Dincă, Manager, Global Trade, EY România.

Facilitățile acordate companiilor care dețin certificarea AEO se extinde și pe aria RO e-Transport

Mai precis, în cazul agenților economici obligați să dețină codul UIT și care au statut de operator economic autorizat (AEO-C, AEO-S sau AEO-F), aplicarea de sancțiuni pentru neutilizarea sistemului RO e-Transport va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2025. Amenzile vor fi aplicate pentru faptele săvârșite și constatate după această dată.

Astfel, se adaugă o nouă facilitate pentru companiile care au optat să obțină (și să păstreze) certificarea AEO din timp, companii considerate ca fiind parteneri de încredere ai autorităților fiscale și vamale pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Reamintim că lipsa codului UIT obținut înainte de data începerii transportului pe teritoriul național sau declararea în RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se sancționează cu amendă și cu confiscarea contravalorii bunurilor transportate și nedeclarate ca măsură complementară. Așadar, atenție la termenele și condițiile impuse de legislație, întrucât „păsuirea” vine doar pentru companiile certificate AEO și doar pentru încă 6 luni și nu se aplică în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat.

Pe lângă seria de facilități noi acordate operatorilor AEO, reamintim și posibilitatea ca aceștia să poată în continuare să deruleze procedura simplificată de vămuire la export. Mai precis, la începutul anului 2024, odată cu conformarea legislației vamale naționale cu cea europeană, autorizațiile de vămuire la domiciliu la export au fost anulate, procedura nemaiputând fi efectuată de un număr mare de companii. Pentru a veni în sprijinul exportatorilor, Autoritatea Vamală Română a emis norme naționale noi, în linie cu normele europene care permit societăților AEO să-și desemneze locul de export și să poată în continuare să desfășoare proceduri simplificate de vămuire la export.

Certificarea AEO se dovedește încă o dată foarte importantă în activitatea de zi cu zi a contribuabililor

În concluzie, certificarea AEO se dovedește încă o dată foarte importantă în activitatea de zi cu zi a contribuabililor. La nivelul României, un număr de peste 300 de companii (importatori, exportatori, comisionari, societăți de transport) dețin deja această certificare. Numărul este însă foarte mic în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană, unde cei care dețin certificarea AEO este semnificativ mai mare (de ex., Ungaria – 460, Italia – 1.688, Germania 6.328).

Obținerea certificării presupune îndeplinirea unor criterii și condiții, precum solvabilitate financiară, proceduri interne bine definite, măsuri de securitate și siguranță a lanțului logistic de aprovizionare și a locațiilor fizice ale solicitantului, sistem contabil performant, personal dedicat cu experiență de minim 3 ani în domeniul vamal, fără datorii față de bugetul de stat, monitorizare atentă.

Din experiența echipei de specialiști a EY România, o astfel de certificare poate fi obținută în mod normal într-un termen ce variază între 4 și 6 luni de la data depunerii cererii către autoritatea vamală, cu condiția ca informația și documentația necesară să fie complete.