Serialul urmărit pe internet, pe cât de popular, pe atât de ilegal

Site-urile care permit vizionarea de seriale de tele­viziune au împânzit inter­netul, iar românii pot vedea cele mai noi producţii de peste Ocean gratuit şi fără să le descarce. Doar că este în afara legii.

Un procentaj de 83% dintre români se uită zilnic la televizor, conform unei cercetări realizate de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, iar programele zilnice preferate de aceştia sunt ştirile (81%). Însă atunci când vine vorba de filme şi seriale, majoritatea românilor preferă să le urmărească pe calculator, cel puţin aşa arată cifrele site-urilor care oferă acest serviciu online.
O simplă căutare pe site-ul Google după „filme gratis“ returnează 19 milioane de rezultate.
O modă care a prins în ultimii ani la români este vizionarea serialelor pe internet – mai ales producţii americane. Fie că este vorba despre seriale precum „Mad Men“, „Grey‘s Anatomy“, „Modern Family“, „CSI: NY“, „Californication“, „House M.D“ sau „Dexter“, internauţii din ţara noastră pot vedea cel mai recent episod în mai puţin de 24 de ore de la difuzarea sa în SUA. Popularitatea poate fi dovedită şi de faptul că singurul site de seriale online ce este contorizat de trafic.ro, serialepenet.ro, are o audienţă lunară de peste 180.000 de vizitatori unici.
La televizor, în România ajung doar unele seriale de succes, iar amatorii trebuie să aştepte o săptămână întreagă următorul episod, existând și posibilitatea ca următorul sezon să nu fie difuzat deloc. Pe internet, utilizatorul deţine controlul. Acesta decide ce serial şi câte episoade să urmărească. Majoritatea site-urilor oferă filme în format de înaltă rezoluţie, astfel încât cei care dispun de un televizor HD pot conecta PC-ul la acesta. Un alt avantaj este că pentru a viziona serialele nu este nevoie de codecuri speciale sau de un calculator performant, iar în multe cazuri nu trebuie să cauţi nici subtitrare.
Gratis sau cu abonament
Există două categorii de site-uri cu seriale, unele care îţi permit să urmăreşti serialele gratuit cu condiţia să te înregistrezi, şi altele care sunt contra cost. Printre site-urile gratuite se numără serialepe.net, serialehd.ro şi vplay.ro. Acest din urmă site a fost printre primele lansate în ţara noastră. Dacă în urmă cu un an utilizatorii trebuia să platească cinci euro pentru un abonament pe două luni şi zece euro pe unul de şase luni, în prezent, site-ul oferă conţinutul gratuit. Site-uri care cer bani sunt serialepenet.ro şi serialeonline.ro.
Primul cere o taxă de doi euro plus TVA pentru acces nelimitat timp de o lună, iar cel de al doilea este mai scump cu un euro, pentru aceeaşi perioadă de timp. Ambele site-uri oferă posibilitatea achitării taxei prin SMS, codul de acces fiind remis instant.
Foarte interesant, toate aceste site-uri cu seriale TV sunt ilegale – de altfel, este aproape imposibil să afli cine le operează – însă în ţara noastră măsurile antipiraterie sunt ca şi inexistente. Popularitatea crescândă este şi principala lor vulnerabilitate. Orlando Nicoară, general manager la Mediafax  Group, companie care are în portofoliu site-ul de filme muvix.ro, consideră că aceste site-uri vor continua să existe şi nu se va schimba nimic în viitorul apropiat. „Va fi din ce în ce mai multă agitaţie în jurul acestor site-uri şi sper ca măsurile antipiraterie să se vadă în curând.
Uitaţi-vă ce se întâmplă în Statele Unite cu SOPA“, a afirmat Nicoară. SOPA (Stop Online Piracy Act) este o controversată lege americană care ar permite Departamentului de Justiţie al Statelor Unite să forţeze furnizorii de internet să restricţioneze accesul site-urilor acuzate că ar furniza materiale ilegale înainte de a dovedi acest lucru sau de a exista o hotărâre judecătorească în acest sens.
În ţara noastră, deşi nu există nicio decizie oficială în această direcție – precum în Olanda sau Eleveţia, unde descărcarea de pe internet a fişierelor cu muzică sau filme pentru uz personal este legală – utilizatorii pot descărca şi urmări fără nicio grijă filme şi seriale pe calculator. Drepturile titularilor de filme nu sunt foarte bine reprezentate în ţara noastră. Există un singru avocat, Maria Voican, care a primit împuternicire pe anumite case de producţie, şi atât. Cum funcţionează în România? Deşi ilegal ca principiu, dacă descarci filme de pe programe DC++ sau torrente şi te uiţi la ele în propria-ți casă, fără să mergi în piaţă să le vinzi, nu eşti luat în vizor de poliţie.
180.905 de vizitatori unici a înregistrat, în luna decembrie, site-ul serialepenet.ro, conform Trafic.ro.