"Mentionam ca aceasta forma de coplata va fi aplicata numai in spitale, acolo unde si costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi platita la externare", a declarat ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Ministrul a mai adăugat că la discuţia cu FMI s-a convenit ca valoarea coplăţii să fie una modestă, punctând că România s-a angajat ca începând cu luna martie aceasta să vizeze cazurile externate.
Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege (exemplu: copii, gravide, pensionari sub 740 lei/lună , bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de razboi).
Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Sănătăţii, cuantumul modic al sumelor si regulamentul de aplicare ale mecanismului vor fi stabilite in normele la contractul-cadru.

"În ceea ce priveşte coplata, există o lege şi ea ar fi trebuit ca de anul trecut să se aplice. În urma discuţiilor cu FMI am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor – şi anume sectorul spitalicesc – numai acolo o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică să ştim cum se intră, cum se utilizează şi cum se utilizează în sistem", a mai spus Nicolăescu.

Ministerul Sănătăţii a mai încercat să implementeze coplata, însă s-a lovit mereu de protestele pacienţilor, care nu sunt de acord să plătească sume în plus pentru serviciile de sănătate publică pentru care sunt asiguraţi.
În formele anterioare ale proiectului de lege privind coplata, MS estima că va obţine anual cel puţin 500 de milioane de lei din aceste sume percepute pentru serviciile medicale. Ulterior, MS a redus la jumătate coplata, înjumătăţind astfel şi suma anuală pe care estima că o va obţine la buget, însă nici acest proiect de lege nu a fost adoptat.
Care sunt ultimele sume propuse
Ultima modificare de preţ a survenit în urma discuţiilor aprinse dintre organizaţiile de pacienţi şi minister de la începutul lunii trecute, cauzate de o coplată mult prea mare pentru serviciile medicale din spitalele publice. La momentul acela, se hotărâse că sistemul de coplată va fi introdus după implementarea noii legi a sănătăţii. Ultimul proiect de lege prevedea un procent de maxim 10% din tariful de decontare al investigaţiilor de inaltă performanţă.

Astfel, ultimele sume propuse pentru coplată, în toamna anului trecut, au fost acestea:

Investigaţii paraclinice de înaltă performanţă

Nivelul coplăţii / bilet de trimitere

 

 

1. RMN nativ

50 lei

2. RMN cu substanţă de contrast

75 lei

3. CT nativ

30 lei

4. CT cu substanţă de contrast

50 lei

5. angiografie

25 lei

6. scintigrafie

30 lei

Consultaţii

  • 2 – 4 lei consultaţia la medic
  • 2 lei biletul de trimitere
  • 5 lei cura de tratament de acupunctură
  • 10 de lei cura de tratament de recuperare
  • 2 lei setul de 5 analize medicale
  • 5 lei setul de până în 10 analize medicale
  • 10 de lei efectuarea a peste 10 analize medicale

Clasificare spitale în funcţie de competenţă

Nivelul coplăţii/o spitalizare de zi

1.  categoria I şi  IM

30 lei

2. categoria II şi  II M

25 lei

3. categoria III

20 lei

4. categoria IV

15 lei

5. categoria V şi spitalele neclasificabile

10 lei

6. unităţi  autorizate de Ministerul Sănătăţii să acorde servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi şi care nu acordă servicii medicale spitaliceşti în spitalizare continuă

10 lei

 

Clasificare spitale în funcţie de competenţă

Nivelul coplăţii/o spitalizare continuă

1.  categoria I şi  IM

40 lei

2. categoria II şi  II M

35 lei

3. categoria III

30 lei

4. categoria IV

25 lei

5. categoria V şi spitalele neclasificabile

20 lei