Serviciile americane de informații urmăresc planul Rusiei în vederea unei posibile invadări a Ucrainei
Îngrijorarea sporită a Administrației Biden legată de o eventuală invadare a Ucrainei se bazează parțial pe o serie de informații ale serviciilor americane, potrivit cărora Moscova a făcut planuri în vederea unei ofensive militare chiar la începutul anului viitor, forțele estimate ridicându-se la 175.000 de militari.
Un document al serviciilor de informații care nu a fost declarat secret oferă detalii cu privire la planurile constatate, respectiv, amplasarea unor forțe care ar putea include până la 100 de batalioane destinate operațiunilor tactice, precum și armament greu, artilerie și alte echipamente, conform nytimes.com
Vineri, ziarul The Washington Post a relatat pentru prima oară despre aceste informații
Oficialii americani subliniază că intențiile președintelui Vladimir V. Putin rămân neclare, iar din informații nu reiese că el s-ar fi hotărât să facă niște planuri clare de război.
Dar informațiile vorbesc despre echipamente rusești intrate în acțiune și aflate în poziție de atac, echipamente în fața cărora, potrivit experților, Ucraina ar avea puține șanse să îi reziste. Aproape jumătate din forțele rusești destinate unei eventuale invazii se află deja poziționate la frontiera Ucrainei, iar Moscova a trecut rapid la formarea unor forțe numeroase în care ar fi înrolați ofițeri în rezervă concentrați prin contract, după cum a declarat un oficial al Administrației Biden care a dorit să își păstreze anonimatul pentru a discuta despre aceste informații delicate.
O invazie rusească în Ucraina ar crea o gravă criză de securitate atât pentru Europa, cât și pentru Administrația Biden, aceasta din urmă anunțându-și „voința de fier” de a apăra frontierele și independența Ucrainei.
Sâmbătă, Jen Psaki, secretara de presă a Casei Albe, a anunțat că, marți, președintele Biden și dl Putin vor avea o discuție video. Ea a spus că Biden „va sublinia îngrijorările SUA legate de operațiunile militare ale Rusiei la frontiera cu Ucraina și va reafirma sprijinul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
În documentul serviciilor de informații sunt incluse o serie de fotografii făcute prin satelit care demonstrează comasarea rusească de trupe și echipamente militare în apropierea frontierei de est a Ucrainei, în document subliniindu-se totodată că planurile rusești prevăd deplasarea de forțe spre și dinspre frontiera Ucrainei pentru „a masca (adevăratele) intenții și pentru a crea confuzie”.
Îngrijorarea legată de intențiile lui Putin a fost provocată de ceea ce, în opinia oficialilor americani, ar fi fost o sporire a dezinformărilor din presa rusească, potrivit cărora NATO și SUA ar amenința Rusia, pentru a crea astfel pretextul amplificării operațiunilor rusești. Oficialul din administrație a mai spus că demintarii ruși au propus și niște operațiuni cu caracter informativ pe teritoriul Ucrainei, din care să reiasă că oficialii ucraineni sunt niște marionete ale Occidentului care acționează împotriva intereselor țării.
„Eram de multă vreme la curent cu acțiunile Rusiei, iar eu mă aștept să avem o lungă discuție”, le-a declarat Biden reporterilor vineri seara, atunci când a fost întrebat de eventualitatea unei invazii a Rusiei în Ucraina.
Tot vineri seara, un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională a spus că Statele Unite nu urmăresc să intre în conflict cu Rusia și cred în continuare că diplomația este cea mai bună cale de prevenire a unei crize și de a împiedica agravarea în continuare a relațiilor americano-ruse.
În ultimele zile, oficialii americani au dat vag de înțeles că au motive îndreptățite să se îngrjioreze tot mai mult de o invazie a Rusiei în țara vecină, o fostă republică sovietică pe care Putin o consideră în continuare ca aparținând de drept Rusiei.
Aflat în Suedia, la Stockholm, secretarul de stat Antony J. Blinken, le-a vorbit reporterilor despre niște probe din care reise că Rusia și-a făcut planuri în vederea unor operațiuni agresive împotriva Ucrainei.
Ulterior, în aceeași zi, aflat la bordul avionului său oficial, generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Interarme, le-a vorbit reporterilor despre niște “avertismente care deocamdată sunt la nivelul informațiilor”, el subliniind că „sunt destule lucruri acolo care să provoace o mare îngrijorare”.
Blinken și alți oficiali americani au avut consultări cu aliații SUA din Europa pentru a discuta eventuale măsuri de ripostă în eventualitatea unei agresiuni rusești la adresa Ucrainei, o țară în care Putin a sprijinit de multă vreme o insurecție separatistă promoscovită, iar, în 2014, a anexat Peninsula Crimeea.
În această săptămână, Blinken a spus că Statele Unite vor riposta în fața unei „agresiuni rusești la adresa Ucrainei prin măsuri cu mare impact economic, pe care în trecut ne-am abținut să le impunem”, dar el nu a oferit și alte detalii.
Blinken a lansat acest avertisment joi, în cursul întrevederii avute, la Stockholm, cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Dar nu se știe dacă Putin poate fi făcut să dea înapoi în urma unor asemenea amenințări.
Adresându-se reporterilor după întrevederea cu Blinken, Lavrov n-a părut deloc impresionat de amenințare, el subliniind că, în ultimii ani, Statele Unite au tot sancționat Rusia prin tot felul de căi, noi și diverse.
„Există mereu o primă oară”, a spus Lavrov. „Au mai fost și alte sancțiuni în trecut pe care s-au abținut să le impună”.