Acestea permit plata in Romania a unor sume de bani venite din majoritatea tarilor lumii in mai putin de zece minute. La randul lor, romanii pot trimite bani in exterior, cu respectarea regulamentelor BNR in vigoare.
In Romania sunt foarte des intalnite situatiile in care o anumita persoana primeste bani de la rudele care s-au stabilit sau lucreaza in strainatate. Doua mari companii internationale care ofera posibilitatea de a primi sau trimite bani in timp foarte scurt au inceput sa opereze si la noi in tara, prin intermediul a doua banci comerciale autohtone.
Banca Comerciala Romana a introdus, in februarie anul trecut, serviciul MoneyGram. Acest serviciu de transfer rapid de bani a fost lansat in 1988 de compania de procesare a tranzactiilor financiare First Data Corporation. Reteaua globala cuprindea, in 1996, peste 22.000 de agentii, in o suta de tari, si derula anual in jur de 5,8 milioane de tranzactii. Sistemul este simplu si ofera utilizatorilor rapiditatea si securitatea tranzactiilor. Expeditorul trebuie sa se prezinte la un agent MoneyGram, sa completeze un formular, sa depuna suma de bani, dupa care va primi un cod numeric generat de calculator. Trebuie ca apoi sa comunice telefonic destinatarului codul numeric pe care l-a primit. Destinatarul se va prezenta la ghiseu si, pe baza acestui cod, va ridica banii. Optional, expeditorul poate, ca o masura de siguranta in plus, sa puna o intrebare concreta, al carei raspuns sa fie cunoscut numai de cel care primeste banii. Destinatarul este obligat sa dea raspunsul la intrebare pentru a-si ridica banii.
Expeditorul mai poate trimite gratuit un mesaj de cel mult zece cuvinte. Plata se face doar de catre expeditor, destinatarul neavand nici o obligatie. Identificarea pe baza intrebarii nu poate fi utilizata decat pentru sume mai mici de 900 de dolari. La expeditiile ce depasesc aceasta suma, pentru ridicarea banilor este nevoie de un act de identitate. In cazul in care din Romania sunt trimise in afara sume mari in valuta, este nevoie de acordul Bancii Nationale. Aceasta aprobare nu este necesara daca tranzactiile se fac intre rude de gradul I. „Comisionul se plateste numai de catre expeditor si este de minimum 20 USD, daca suma transferata nu depaseste 400 de dolari, cel maxim fiind de 300 USD pentru sume intre 7.500-10.000 USD. Eficienta, siguranta si rapiditatea au facut ca, in 1998, BCR sa deruleze prin acest sistem un volum de peste 500.000 de dolari”, declara Ion Matei, director la Directia operatiuni necomerciale din Banca Comerciala Romana.
Un alt serviciu de acest gen care poate fi utilizat de catre romani, inca din 1996, este cel al companiei Western Union, prin intermediul Bancii Romanesti. In 1997, Western Union Financial Services a realizat peste 35 de milioane de tranzactii prin reteaua sa, care cuprinde 40.000 de agentii in peste 150 de tari.
In prezent, Banca Romaneasca ofera doar posibilitatea primirii de bani, urmand ca, in curand, romanii sa poata folosi serviciul si in calitate de expeditori. Modul de operare este similar cu cel de la MoneyGram, timpul necesar pentru finalizarea tranzactiei situandu-se tot in jurul a zece minute.
Indiferent de valuta tarii din care se face transferul, suma care se transmite in sistemul Western Union este in dolari, iar platile se fac tot in dolari. Expeditorul completeaza formularul, pe care trebuie sa scrie numele destinatarului si tara acestuia. Sistemul va genera un cod numeric al tranzactiei, compus din zece cifre, pe care expeditorul trebuie sa-l comunice destinatarului. Acesta trebuie sa posede un act de identitate si sa cunoasca respectivul cod pentru a ridica banii. Ca o masura de siguranta in plus, la sumele mai mari de 500 de dolari destinatarul trebuie sa cunoasca raspunsul la o intrebare pe care o pune cel care trimite banii. Pentru un comision de trei dolari, destinatarul este anuntat de catre banca, telefonic, ca isi poate ridica banii. Intrebarea-test este obligatorie pentru banii trimisi in majoritatea tarilor africane.
„Comisioanele percepute sunt de 14 dolari pentru sume de pana la 100 USD si de 21 dolari pentru sume intre 100 si 200 dolari. Destinatarii nu platesc nimic, achitarea intrand intotdeauna in sarcina expeditorului. Saptamanal, prin Banca Romaneasca se deruleaza circa 2000-3000 de tranzactii, volumul crescand semnificativ in preajma sarbatorilor. Cei mai multi bani vin din Statele Unite, Marea Britanie, Israel sau chiar Liban”, afirma Georgeta Serbanescu, director adjunct la Directia relatii internationale si plati externe a Bancii Romanesti.
Serviciile bancare cu parola fac plata la minut
25 martie 1999, 12:00
Ultima modificare în 25 martie 1999, 14:00
Acestea permit plata in Romania a unor sume de bani venite din majoritatea tarilor lumii in mai putin de zece minute. La randul lor, romanii pot trimite bani in exterior, cu respectarea regulamentelor BNR in vigoare.In Romania sunt foarte des intalnite situatiile in care o anumita persoana primeste bani de la rudele care s-au stabilit sau lucreaza in strainatate. Doua mari companii internationale care ofera posibilitatea de a primi sau trimite bani in timp foarte scurt au inceput sa opereze si l
Etichete: arhiva,
bani,
banii,
dolari
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook