Rezultatele studiului Mercury FinTracker releva ca 35% din populatia cu varsta peste 15 ani foloseste cel putin un serviciu bancar – contul curent, depozitul si cardul fiind cele mai utilizate dintre acestea. Cercetarea a fost efectuata pe un esantion reprezentativ la nivel national, constituit din 1.227 de respondenti. In cazul a 56% din persoanele care intrebuinteaza diverse servicii bancare, venitul mediu pe gospodarie este intre 100 si 300 USD, in timp ce 19% beneficiaza de un venit mai mare de 300 USD. Utilizatorii dispun de bunuri de folosinta indelungata intr-o masura mai mare decat restul populatiei. Astfel, 9% au o casa de vacanta sau poseda o a doua locuinta (bunuri intalnite doar in cazul a 3% din nonutilizatori), iar 38% detin un autoturism personal (fata de 27%). Dupa cum era de asteptat, cele mai multe persoane care recurg la astfel de servicii (71%) locuiesc in mediul urban. De asemenea, categoria de varsta predominanta este cea cuprinsa intre 30 si 44 de ani (40%), procentaj semnificativ mai mare comparativ cu media inregistrata la nivel national (26%). Conform studiului amintit, la nivelul populatiei, cele mai folosite servicii bancare sunt contul curent in lei (17%), cardul de credit/debit (15%) si depozitele in lei (11%). In cazul persoanelor intre 30 si 44 de ani, numarul celor care utilizeaza carduri este dublu fata de medie. Aceeasi categorie de varsta se situeaza pe primul loc si in ceea ce priveste detinerea de conturi curente in lei (26%, fata de o medie de 17%). La sfarsitul lunii martie 2003, data la care a fost realizat ultimul sondaj Mercury FinTracker, ponderea utilizatorilor din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures care aveau deschise conturi curente in lei ajunsese la 27%, in conditiile in care cu sase luni in urma era de numai 13%.

Persoanele in varsta prefera depozitele la CEC

Destul de multi dintre respondentii care au afirmat ca sunt clienti ai bancilor au indicat BCR (35%) ca fiind institutia principala prin care realizeaza cele mai multe operatiuni financiare. Urmatoarele nominalizate au fost Banc Post (15%), BRD – Groupe Societe Generale (15%) si CEC (13%). Doar 9% din clientii intervievati au afirmat ca nu au o banca principala. Dintre persoanele care au cont curent in lei, 46% au ales BCR, 18% Banc Post, 18% BRD – Groupe Societe Generale si 15% CEC. In ceea ce-i priveste pe detinatorii de depozite la termen in lei, cei mai multi au optat pentru BCR (35%) si CEC (35%). Pentru cardurile de credit/debit, preferintele utilizatorilor s-au indreptat, in primul rand, catre BCR (41%), BRD (27%) si Banc Post (22%). Cele mai multe persoane dintre cele care au depozite la termen in lei la CEC au peste 60 de ani (38%). Pentru acest tip de serviciu, cei care locuiesc in mediul urban au ales intr-o masura mai mare bancile comerciale decat CEC (77%, fata de 23%).

Piata cardurilor, pe scurt

-Primul card in lei a fost emis in Romania de catre BRD, in decembrie 1995, sub denumirea Prima. Ulterior, toate cardurile emise de sistemul bancar romanesc au fost lansate sub o marca internationala.
-In ianuarie 2003, pe piata romaneasca se inregistrau 16 emitenti de carduri, bancile punand in circulatie peste 80 de tipuri diferite de astfel de produse, emise sub diverse licente, dupa cum urmeaza: 48 sub VISA, 28 sub Eurocard/MasterCard, 6 sub American Express. Cele mai raspandite si populare carduri sunt VISA Electron si Maestro.
-In Romania, primul card VISA a fost emis in anul 1995. La sfarsitul anului trecut, numarul total al cardurilor VISA in Romania ajunsese la 1,7 milioane, ceea ce inseamna o crestere cu 61 de procente fata de 2001. In anul 2002, romanii au cheltuit peste un miliard USD in 26,8 milioane de tranzactii pe carduri VISA.
-MasterCard a lansat de-a lungul timpului 23 de tipuri de carduri de debit si de credit, in colaborare cu cele 12 institutii financiare membre din Romania. La finele anului 2002, pe piata locala existau aproximativ 2 milioane de carduri emise sub sigla MasterCard si Maestro, volumul tranzactiilor efectuate prin intermediul acestor produse depasind suma de un miliard de euro.
-Statisticile bancilor arata ca gradul de utilizare a cardurilor este intr-o proportie de 95% numai la ATM-uri, pentru eliberarea de numerar. Segmentul de debit il depaseste cu mult pe cel de credit. Cu toate acestea, se poate aprecia ca Romania a depasit prima faza de dezvoltare a pietei de carduri, acestea fiind utilizate din ce in ce mai mult nu numai pentru retragere de numerar de la bancomate, ci si ca instrumente complexe de plata.