“Primele şase luni ale lui 2014 au fost mai dinamice decât aceeaşi perioadă a anului 2013 în ceea ce priveşte interesul investitorilor străini pentru piaţa din România, aceştia având percepţia că suntem cea mai stabilă ţară din regiune. Astfel, am înregistrat o creştere a serviciilor de consultanţă, precum înfiinţarea de noi companii sau analize privind legislaţia şi fiscalitatea din România, iar cererile investitorilor care vor să intre pe piaţa locală şi care se interesează de mediul de afaceri din România sunt în continuă creştere”, a declarat Bogdan Badea, managing director Accace în România, una dintre principalele companii de externalizare şi consultanţă de afaceri din Europa Centrală şi de Est.

Potrivit studiului citat, pe lângă evoluţiile externe, a existat şi o serie de factori interni care au contribuit la creşterea atractivităţii României pentru investitorii străini, respectiv costurile reduse ale forţei de muncă în raport cu nivelul de pregătire profesională şi cunoştinţele de limbi străine, dar şi de raportul cost/calitate pentru spaţiile de birouri, unul dintre cele mai bune din regiune.

În studiu se remarcă, totuşi, că, în ciuda factorilor favorabili, investiţiile străine în România au înregistrat o scădere de 10% în primele şase luni din acest an.

“Creşterea atractivităţii României pentru investiţiile străine nu garantează automat şi atragerea acestora. Investitorii sunt interesaţi, însă rămân în expectativă, unul dintre motive fiind alegerile electorale din toamnă”, a explicat Bogdan Badea.

În ceea ce priveşte domeniile de interes pentru investitori în primul semestru din 2014, în afară de IT şi agricultură, o industrie care continuă dezvoltarea este zona de externalizare a serviciilor, tot mai multe companii fiind interesate să deschidă astfel de centre, se mai arată în comunicatul Accace.

“Chiar şi centrele deja existente cresc exponenţial, ceea ce conduce la specializarea forţei de muncă în acest domeniu, fapt ce reprezintă un mare avantaj pentru companiile care vor să intre pe piaţa locală, deoarece le este mai uşor să găsească angajaţi cu experienţă”, a mai precizat Bogdan Badea.

Există totuşi şi o serie de riscuri care ar putea diminua gradul de atractivitate al României din punct de vedere al investiţiilor, cum ar fi fiscalitatea şi birocraţia, mai reiese din studiul citat.

“Pentru a atrage investiţii străine, trebuie să ne străduim să creăm un mediu favorabil, în care o companie să îşi dorească să investească deoarece vede un potenţial crescut pe termen lung, nu doar forţă de muncă ieftină şi o instabilitate mai scăzută faţă de regiune”, a concluzionat Bogdan Badea.

Sursa: Agerpres