Rusia va deveni în următorii ani un stat mult „mai autoritar şi militarizat”, au estimat, luni, 13 februarie, serviciile de informaţii norvegiene, conform cărora Rusia şi China rămân principalele ameninţări la adresa Norvegiei, relatează agenția de presă France Presse.

Statul rus va fi mult mai autoritar şi militarizat

„Nu mai este posibilă întoarcerea.”, a afirmat numărul doi al serviciului de informaţii militare, Lars Nordrum, în cursul unei evaluări anuale a riscurilor la adresa Norvegiei, ţară membră NATO, care se află la graniţă cu Rusia.

„Statul rus va fi mult mai autoritar şi militarizat.”, a afirmat el, precizând în acest sens despre o opinie publică rusă manipulată de propagandă şi strângerea legăturilor Moscovei cu alte regimuri autoritare. „Interesele Rusiei nu vor fi compatibile cu cele ale Occidentului.”, a declarat responsabilul contraspionajului militar norvegian.

Astfel, această evaluare anuală a riscurilor, care este și prima de la declanşarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei de la 24 februarie 2022, arată, la fel ca cele anterioare, că Rusia şi China sunt principalele ameninţări la adresa securităţii şi intereselor Norvegiei.

Invazia militară a fost o „catastrofă pentru Rusia”, a declarat Lars Nordrum, evocând efectele sancţiunilor comerciale impuse de către Occident, izolarea internaţională a Moscovei şi cei „peste 100.000 de soldaţi ruşi ucişi şi răniţi” în Ucraina.

Sabotarea infrastructurii energetice norvegiene de către Rusia este „puţin probabilă”

Conflictul, a declarat acesta, a crescut importanţa geopolitică a Norvegiei, în mod special pentru că a făcut-o principal furnizor de gaze pe continentul european, luând locul Federației Ruse. „Ţările europene vor fi dependente de livrările energetice norvegiene pentru mulţi ani de acum înainte.”, a evidențiat Lars Nordrum.

În consecinţă, serviciul intern de informaţii (PST) susține că Rusia, care a încercat „să exercite o presiune asupra securităţii energetice” anul trecut, „va încerca să colecteze cât mai multe informaţii posibil” cu privire la sectorul petrolului, gazelor şi energiei din Norvegia în 2023.

Sabotarea infrastructurii energetice norvegiene de către Rusia este „puţin probabilă” anul acesta, apreciază şefa PST Beate Gangas. „Actele de sabotaj pot deveni totuşi un scenariu de actualitate dacă Rusia ar vrea să escaladeze şi mai mult conflictul cu NATO şi Occidentul.”, se arată în raportul PST, făcut public după ce au fost scoase informaţiile cele mai confidenţiale.

Presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 anul trecut în Marea Baltică, actul pentru care Rusia şi SUA se acuză reciproc, a determinat Norvegia să-şi consolideze securitatea în jurul siturilor sale strategice, în special în jurul instalaţiilor energetice.