Ministrul Sănătății a susținut, joi, o declarație de presă la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov în cadrul căreia a vorbit despre integrarea serviciilor de urgență cu celelalte tipuri de activități ale sistemului de sănătate. Alexandru Rafila consideră această integrare extrem de importantă și necesară.
Serviciile de urgență trebuie integrate cu restul serviciilor din sistemul de sănătate. Alexandru Rafila: Este absolut necesar
În cadrul conferinței, ministrul Sănătății a precizat că este bucuros că la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) există profesioniști.
„Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul Departamentului pentru Situaţii de urgenţă. Este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar în mod evident discutăm despre o activitate medicală iar responsabilitatea – atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice – este a Ministerului Sănătăţii. Sunt partenerii noştri, SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria”, spune Alexandru Rafila.
Integrarea serviciilor de urgență este necesară
Deși a precizat că mereu le va mulțumi partenerilor Ministerului Sănătății, este importantă integrarea serviciilor de urgență cu celelalte tipuri de activități ale sistemului de sănătate.
”Eu întotdeauna le voi mulţumi public pentru tot ceea ce au făcut şi pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii pe care le oferă, de urgenţă prespitalicească sau unităţi de primiri urgenţe sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcţionează separat”, mai spune oficialul român.
Alexandru Rafila a mai spus că aceste servicii trebuie să funcționeze integrat și că nu ar trebui să țină cont de persoanele care dețin funcțiile din aceste domenii.
”Ele trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să ţină cont de persoanele care ocupă într-un moment sau altul o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate. Nu aş vrea să fie interpretat într-un fel ceea ce am spus eu”, a afirmat Rafila.
Ministrul Sănătății, cuvinte de laudă pentru Raed Arafat
În plus, șeful de la Sănătate a avut cuvinte de laudă la adresa secretarului de stat din cadrul Ministerului Apărării Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
„Am recunoscut şi recunosc public toate meritele domnului doctor Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi lucrul acesta cred că este clar pentru toată lumea”, a mai spus ministrul Sănătăţii.