Este o scădere față de numărul persoanelor vizate în 2021, însă  acest declin se explică,  afirmă „jandarmii” serviciilor secrete, printr-o scădere  a „numărului de suspecți monitorizați pentru prevenirea terorismului”.

Un număr de 89.502 de anchete au fost înregistrate anul trecut, un salt de 22% în ultimii cinci ani. Două treimi din supraveghere au ca scop colectarea „metadatelor” pentru a identifica activitatea țintelor. Comisia, citată de Le Figaro, evidențiază și o utilizare crescută ( + 30% ) a celor mai intruzive tehnici. În 2022, serviciile au formulat aproximativ 7.574 de solicitări de înregistrări sonore, imagini realizate într-o locație privată ( + 81% ) sau colectări de date.

În aceeași perioadă, intruziunea în locuri private a crescut cu peste 17%, cu 3.767 de solicitări făcute într-un singur an. „Aceste limitări ale drepturilor individuale au fost luate în mod sistematic prin  decizii de autorizare ale primului ministru”.

„Ochiul și timpanul” au trecut la interferențe străine

Lupta împotriva riscurilor de interferențe străine este în plină desfășurare, iar cererile de interceptare legate de  securitatea în raport cu „Interesele geostrategice ale Franței” au crescut la 24,8% în 2022.

„Apariția conflictului ruso-ucrainean în februarie 2022, notează raportul, este parțial responsabilă pentru această dezvoltare și, mai pe larg, pentru activitățile de spionaj continuu pe teritoriul național”.

Este interesant de menționat că cererile de interceptare justificate de „apărarea și promovarea intereselor economice, industriale și științifice majore ale Franței” au crescut, de asemenea, de la 5% în 2020 la 8,9% în 2022.

Războiul, fierbinte, rece sau economic, este întotdeauna despre „intelligence”, chiar dacă prevenirea terorismului rămâne pe primul loc.

În cinci ani, tehnicile de informații ale serviciilor secrete au crescut cu 30%. De asemenea, sunt „din ce în ce mai complexe și diversificate” pe măsură ce tehnologia progresează.

Comisia de control  se confrunta însă  cu dificultăți de recrutare. Printre „păsările rare” căutate se numără dezvoltatorii sau inginerii informaticieni. „Jandarmii” informațiilor spun  că, tehnic vorbind, nu au mijloace optimizate de control atunci când vine vorba de cele mai intruzive tehnici sau de colectarea unui volum mare de date.

„Activismul ecologic” în vizorul serviciilor

„Activismul ecologic” este citat în raport ca un subiect sensibil. Comisia de control “refuză desfășurarea unei tehnici de supraveghere pentru o simplă înlăturare a îndoielilor asupra unui activist care se angajează la nesupunere civică prin blocarea unui drum sau aruncarea vopselei pe ușa unui minister”.

Comisia intenționează să concilieze prevenirea violenței cu protecția vieții private și protejarea libertății de exprimare și demonstrație. Este vorba despre împiedicarea acțiunilor violente, nu de monitorizarea activității militante”.