Imbatranirea populatiei globale va determina schimbari radicale in ceea ce priveste serviciile guvernamentale si sistemele fiscale, este concluzia studiului Deservirea populatiei imbatranite, realizat de catre Deloitte Touche Tohmatsu.

“Pe masura ce populatia si forta de munca imbatranesc, guvernele trebuie sa analizeze impactul produs de cresterea numarului populatiei in varsta asupra structurii si diversitatii serviciilor oferite de catre acestea, asupra surselor de finantare si a canalelor de distributie folosite in prezent pentru livrarea de servicii catre populatie”, a declarat Greg Pellegrino, director al Global Public Sector din cadrul Deloitte Touche Tohmatsu.  

Potrivit studiului, pana in anul 2011, primul val al generatiei “baby boom”, ajunsa la varsta pensionarii, va duce la cresterea indicelui de dependenta, reprezentat de raportul dintre indicele populatiei active (15-65 ani) si indicele populatiei inactive – copii (0-14 ani) si batrani (65+), in majoritatea tarilor dezvoltate. Factorii care contribuie la aceasta crestere sunt rata scazuta a natalitatii si numarul scazut al fortei de munca din randul populatiei in varsta. Japonia si Uniunea Europeana pot avea cel mai mult de suferit de pe urma acestei schimbari demografice. 

Conform studiului, imbatranirea demografica va afecta in mod semnificativ un numar mult mai mare de programe si servicii guvernamentale. 

In unele tari, din cauza scaderii numarului populatiei de varsta scolara cererea de servicii care se adreseaza persoanelor in varsta va creste, in timp ce sistemul educational si serviciile destinate copiilor si tinerilor vor regresa.  

Totodata, prin imbatrinirea populatiei va scadea numarul muncitorilor care vor plati taxe si impozite, iar datorita faptului ca impozitele pe salarii nu pot fi exagerat de mari, guvernele vor trebui sa gaseasca alte modalitati de finantare a serviciilor publice.


Studiul Deloitte preconizeaza ca guvernele vor instaura masuri precum modernizarea sistemului fiscal, cresterea varstei medii de pensionare, introducerea unor taxe de utilizare populatiei pentru a avea acces la servicii guvernamentale, si cresterea numarului parteneriatelor public-private, in urmatoarele decenii pentru finantarea serviciilor publice. Potrivit studiului, guvernele trebuie sa echilibreze balanta intre cerere si costuri pe masura ce populatia imbatraneste si sa inteleaga perfect care sunt segmentele de clienti, care sunt preferintele acestora si care sunt canalele de distributie accesibile guvernului.

Organizatia Deloitte Touche Tohmatsu este o uniune de firme din intreaga lume care furnizeaza servicii in patru domenii profesionale – audit, taxe, consultanta manageriala si consultanta financiara – printr-un personal de 135.000 de angajati in peste 140 de tari.

Sursa: Capital 21 Martie 2007