SIE caută spioni printre studenți. Serviciile speciale, prezente la târgul de joburi de la Politehnică
Serviciul de Informații Externe (SIE) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) au participat în acest weekend la târgul de joburi organizat la Universitatea Politehnica din București, în căutare de viitori angajați.
Studenții și elevii interesați de o carieră în domeniul securității naționale au avut ocazia să discute direct cu reprezentanții celor două instituții și să afle detalii despre oportunitățile de angajare.
Reprezentanții STS le-au transmis participanților că rolul unui angajat în această instituție este de a asigura infrastructuri IT&C securizate pentru statul român, activitate ce presupune atât o componentă militară, cât și una tehnică.
Tinerii pasionați de domeniul tehnologic pot aplica atât la târg, cât și online, pe site-urile oficiale ale instituțiilor.
Printre vizitatori s-a aflat și un adolescent de 16 ani, pasionat de științele exacte, care a afirmat că ar lua în considerare o carieră în STS. Acesta a explicat că, deși inspirația vine din filmele de acțiune, vede această opțiune mai degrabă ca pe o direcție inginerească decât una militară.
„E ce am văzut în filme, practic. Poate e o opțiune STS-ul. Nu este chiar la nivel militar, ne ducem pe front, luptăm.
Este mai mult parte de inginerie, ceea ce îmi place mie”, a explicat el pentru Antena 1.
Cătălin Chirca, reprezentant al STS, a precizat că participanților li se oferă informații detaliate despre probele necesare pentru a deveni angajați ai instituției și pentru a accede la o carieră militară într-un domeniu tehnologic.
Serviciile speciale din România încearcă să devină mai transparente
La standul SIE, interesul a fost crescut, mai ales pe fondul contextului internațional actual.
Reprezentanții instituției au venit cu o ofertă atractivă pentru tinerii care își doresc o carieră în domeniul informațiilor externe, dar au subliniat că procesul de selecție este riguros. Se caută persoane calculate, atente și discrete.
Horia Necula, prorector al Universității Politehnica din București, a explicat că în ultima perioadă toate serviciile speciale încearcă să devină mai transparente.
Acesta a menționat că există locuri special alocate acestor domenii, prin care se asigură instruirea tehnică și științifică necesară, conform cerințelor instituțiilor.
„În ultimul timp toate serviciile speciale își doresc o transparentizare a activităților. Există locuri speciale alocate pentru aceste zone, locuri prin care noi asigurăm instruirea tehnică, instruirea științifică de specialitate pentru domeniile pe care dânșii le consideră necesare”, spune Necula.
Tinerii care aspiră la o carieră în SIE pot începe procesul de recrutare prin completarea unui chestionar disponibil pe site-ul instituției, care include trei tipuri de teste: situațional, de cultură generală și de inteligență. Candidații cu cele mai bune punctaje vor fi invitați la un interviu.