Nicolae Ciucă, președintele PNL, a povestit într-un interviu cum tatăl său, militar de carieră, nu a susținut alegerea sa de a intra în armată.

De asemenea, Ciucă și-a exprimat punctul de vedere cu privire la posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în România.

Ciucă despre reintroducerea serviciul militar obligatoriu: Punerea în practică a serviciului militar obligatoriu nu este simplă

Nicolae Ciucă a abordat și tema reintroducerii serviciului militar obligatoriu în România, discutând despre posibilitatea implementării acestei măsuri după modele din alte țări.

„Este o situaţie pe care fiecare ţară o analizează şi reintroducerea nu este o decizie uşoară şi nici punerea în practică a serviciului militar obligatoriu nu este simplă, pentru că, odată ce se renunţă la tot ceea ce ţine de procesul acesta al vieţii de zi cu zi a militarilor în cazarmă, se pierde, el trebuie refăcut.”

El a afirmat că „armata avea altă configurație în trecut, iar oamenii erau de alt profil”, subliniind diferențele dintre vechiul serviciu militar obligatoriu și structura profesională modernă a armatei române.

„Armata avea altă configurație. Oamenii erau de alt profil la vremea respectivă. Serviciul militar obligatoriu nu se compară cu cel de astăzi în care discutăm de militari profesioniști, nici programul nu mai e același în unitate”, spune liderul PNL.

Ciucă a subliniat că reintroducerea acestui sistem nu ar fi un proces simplu și ar necesita timp și resurse pentru a se reface structurile militare și rutina zilnică a vieții în cazarmă.

„Este o situație pe care fiecare țară o analizează și reintroducerea nu este o decizie ușoară”, a explicat el, subliniind că procesul este unul complex. Liderul PNL a afirmat că, odată ce structurile și pregătirile specifice au fost desființate, reconstruirea lor nu poate fi realizată de pe o zi pe alta.

Reintroducerea nu este o decizie ușoară

Nicolae Ciucă a explicat că pregătirea pentru reintroducerea serviciului militar ar presupune o perioadă îndelungată de ajustare și reconstruire. „Refacerea durează destul de mult”, a afirmat liderul PNL, punctând că simpla decizie de a reintroduce serviciul militar nu garantează succesul.

„Reintroducerea nu este o decizie ușoară. Și nici punerea în practică a serviciului militar obligatoriu nu este simplu pentru că odată ce se renunță la procesul acesta al vieții de zi cu zi, al militarilor din cazarmă, se pierde.

El trebuie refăcut. Refacerea durează destul de mult. Nu putem să spunem că mâine reintroducem serviciul militar obligatoriu și să avem convingerea că funcționează. Trebuie să facem totul cum se cuvine să iasă ceea ce trebuie”, a menționat Ciucă.

Ciucă a subliniat importanța unei pregătiri adecvate pentru a asigura succesul acestei măsuri, menționând că este necesară o abordare corectă pentru a evita eșecurile din trecut.

Reacția tatălui la alegerea de a intra în Armată

Întrebat cum a fost ca fiu de militar, Ciucă a explicat că tatăl său nu a fost de acord cu decizia sa de a urma cariera militară.

„Tata nu a fost de acord, nu a susţinut deloc decizia mea, a respectat-o. Mi-a zis foarte clar «n-ai văzut atât de multă armată în familie, poţi să faci şi altceva»”, a povestit acesta.

Cu toate acestea, Ciucă a subliniat că a ales această cale din pasiune pentru ceea ce văzuse până la acel moment și că disciplina și rigorile vieții de militar l-au atras încă din tinerețe.

Situația serviciului militar în Europa

De la abolirea serviciului militar obligatoriu în România, în 2007, tema a revenit în discuțiile publice și parlamentare odată cu creșterea tensiunilor geopolitice din regiune. După anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și invazia Ucrainei în 2022, s-au intensificat dezbaterile cu privire la necesitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru tinerii de sex masculin, în special în contextul unei posibile amenințări externe.

În alte state europene, reintroducerea serviciului militar obligatoriu a fost deja luată în considerare sau chiar implementată. Austria, Estonia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Grecia, și alte țări au păstrat sau reintrodus această practică, în timp ce Letonia și Suedia au revenit la acest sistem în ultimii ani ca răspuns la creșterea amenințării din partea Rusiei.

România, în contextul războiului de la graniță

În România, discuțiile despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu au fost reluate în principal după ce Rusia a invadat Ucraina, ca urmare a temerilor privind extinderea conflictului.

Deși unele țări au adoptat deja măsuri similare, Ciucă avertizează că un astfel de proces necesită pregătire și resurse considerabile.