Serviciu militar obligatoriu în România. S-a aflat care este verdictul. Marcel Ciolacu a dat un răspuns tranșant pe marginea acestui subiect sensibil. El a spus exact ce părere are și cât de util i se pare revenirea la o astfel de măsură. Ce comentariu a făcut premierul?
Premierul Marcel Ciolacu exclude posibilitatea implementării unui serviciu militar obligatoriu în România. El a dezvăluit că, pe durata stagiului său militar, a petrecut o mare parte din timp efectuând munci agricole.
Marcel Ciolacu a dat mai multe detalii pe acest subiect într-o emisiune TV. El a exclus posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în România. Premierul a menționat că, pe durata stagiului său militar, a petrecut trei sferturi din timp făcând munci agricole.
„Serviciul militar obligatoriu – exclus! Trei sferturi din armată am făcut munci agricole. La ce vrem să revenim?”, a comentat acesta.
Marcel Ciolacu nu susține un serviciu militar obligatoriu
El a subliniat că nu ar trebui să revenim la acea situație. În schimb, a sugerat că ar fi mai eficient un serviciu militar voluntar, unde participanții să fie plătiți, ceea ce ar permite armatei să aibă o bază mai mare de selecție. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Realitatea Plus.
„Dacă există un serviciu de voluntar, unde să fie plătit… Nu mai poți să obligi lumea. Și atunci armata poate avea o bază mai mare de selecție… Dar să ne întoarcem la ce a fost, Doamne ferește”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.
Nicolae Ciucă este pentru armată pe bază voluntară
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, nu susține reintroducerea stagiului militar obligatoriu. El este pentru un serviciu militar voluntar.
Nicolae Ciucă a explicat că este dificil să reintroducem serviciul militar obligatoriu, având în vedere reducerea semnificativă a efectivelor armatei. El a arătat că acesta a scăzut de la 342.000 la 90.000 de militari activi și 15.000 de personal civil contractual.
”Este foarte greu să vorbim de reintroducerea serviciului militar obligatoriu atât timp cât am redus Armata. Armata a fost prima instituţie din această ţară care s-a transformat, s-a modernizat reducând efectivele de la 342.000 la 90.000 – respectiv 75.000 de militari activi, respectiv 15.000 personal civil contractual”, a comentat acesta.
Războiul din Ucraina a schimbat percepția asupra reintroducerii armatei obligatorii
Liderul PNL a subliniat că refacerea logisticii necesare pentru serviciul militar obligatoriu ar fi foarte complicată.
În schimb, a menționat că serviciul militar voluntar, care deja există pentru militarii rezerviști, ar putea fi o opțiune pentru cei interesați să servească în armată. Declarațiile au fost făcute la Prima TV.
„În momentul de faţă, să refaci tot ceea ce ţine de logistica desfăşurării serviciului militar obligatoriu este foarte greu. Ca atare, serviciul militar voluntar, cum deja se desfăşoară pentru militarii rezervişti, poate să fie o opţiune pentru cei care vor să facă Armata, dar nu obligatoriu”, a susţinut Nicolae Ciucă.
Războiul din Ucraina a reînviat discuțiile privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu sau extinderea acestuia în țările europene unde încă mai este în vigoare. Această dezbatere este deosebit de activă în statele baltice, nordice și în Germania. Ele vin pe fondul temerilor legate de posibilitatea unui viitor conflict armat în Europa.