O lege care prevede amenzi atât în cazul mobilizaţilor care refuză să primească ordinele sau care nu se prezintă, cât şi în cazul neînlesnirii mobilizării, a fost promulgată, luni, de preşedintele rus Vladimir Putin.
Conform noii legi, funcţionarii urmează să fie amendaţi cu sume cuprinse între 60.000 de ruble (aproximativ 590 de euro) şi 80.000 de ruble (aproximativ 790 de euro), iar entităţile colective cu amenzi cuprinse între 400.000 de ruble (aproximativ 3.950 de euro) şi 500.000 de ruble (aproximativ 4.935 de euro), relatează CNN.
Actul normativ creşte la 30.000 de ruble (296 de euro) amenda în cazul neprezentării la Comisia de recrutare fără un motiv întemeiat.
Anterior, această amendă era cuprinsă între 500 de ruble (cinci euro) şi 3.000 de ruble (30 de euro).
În condițiile în care Moscova încearcă să-și suplimenteze forțele militare pe fondul pierderilor din războiul care pare să stagneze, legea ar putea schimba cursul războiului, informează CBS News. Conform modificărilor aduse legii, Forțele Armate Ruse și-ar spori efectivele cu 30%, de la 1,15 milioane la 1,5 milioane de membri, în următorii câțiva ani.
Bărbații între 18 și 27 de ani, obligatoriu un an de armată
În conformitate cu legile ruse actuale, toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani trebuie să facă obligatoriu un an de armată.
Noile amendamente la legea care a trecut de o ultimă audiere în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, ar ridica limita superioară de vârstă pentru serviciul obligatoriu la 30 de ani, începând de anul viitor, menținând neschimbată limita inferioară de 18 ani. Un efort masiv de mobilizare militară, în toamna anului trecut, a declanșat un exod al tinerilor ruși.
Recruții nu pot fi trimiși pe front
Recruții nu pot fi trimiși imediat la luptă. Oficial, aceștia trebuie să fi avut cel puțin câteva luni de antrenament, înainte de a merge pe linia frontului. Cu toate acestea, unele organizații ruse pentru drepturile omului susțin că noii recruți au fost presați să semneze contracte cu armata sau au fost forțați, prin diferite moduri, să ia parte la războiul din Ucraina.
Campania de recrutare din primăvară, din acest an, a adunat 147.000 de bărbați. Semnătura lui Putin este necesară pentru intrarea în vigoare a noilor parametri privind vârsta înrolării, dar nu există nicio îndoială că proiectul de lege va ajunge pe biroul președintelui și va fi semnat rapid.
Măsura face parte dintr-un proiect mai amplu al armatei Rusiei, inițiat de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, anul trecut, care abordează lipsa de soldați bine pregătiți pentru războiul din Ucraina. Conform modificărilor propuse la această lege, Forțele Armate Ruse și-ar spori rândurile cu 30%, de la 1,15 milioane la 1,5 milioane de membri în serviciu, în următorii câțiva ani.