Serviciu militar obligatoriu. Traian Băsescu explică de ce este o măsură necesară
În ceea ce privește escaladarea conflictului la frontiera României, Traian Băsescu pledează pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
El îl critică pe premierul Marcel Ciolacu pentru că nu este conștient că un stat trebuie să se apere singur, poate și câteva luni, înainte de a primi ajutor de la aliați. Astfel, Armata României ar trebui să fie în stare să apere țara timp de 45-60 de zile, consideră fostul președinte.
„Rămâne o singură soluție pentru a crea un număr suficient de militari: reintroducerea stagiului militar OBLIGATORIU. Știu că îmi aprind paie în cap, dar este necesară pentru securitatea noastră. Uitați-vă și la Ciolacu, care sunt convins că nu înțelege mare lucru, el tot spune că avem asigurată securitatea de NATO.
Dar Ciolacu nu știe că ai obligația să te aperi câteva luni până vin forțele NATO să te ajute. În cazul unei invazii, ce înseamnă 2.000 de pușcași la Kogălniceanu și alții 1.000 militari la Cincu, sub comanda Franceză?! O nimica toată!
Trebuie să ai o armată care să îți permită să reziști vreo 45-60 de zile până NATO te poate ajuta și își mobilizează resursele. În 2014, s-a stabilit formarea acestor forțe rapide.
Dar niciuna nu vine mai repede de 10 zile în România. Și vine în dimensiuni reduse, nu suficiente pentru a face față unui atac masiv din partea Rusiei, de exemplu“, a precizat Băsescu.
Băsescu acuză un premier de trădare națională
De asemenea, fostul lider al statului a emis o declarație surprinzătoare și a învinuit un fost prim-ministru de trădare națională. Motivul? Tăierea bugetului Apărării și a cheltuielilor militare.
Totodată, Traian Băsescu critică faptul că, în timpul mandatului de premier al lui Victor Ponta, președintele României și-a pierdut autoritatea de comandant al forțelor armate.
„Cei care au tot tăiat din bugetul Apărării, și a existat un CSAT în care i-am spus unui premier că e vorba de trădare – dar asta peste 50 de ani când se deschid arhivele CSAT, – trădarea a însemnat tăierea cheltuielilor militare.
Și a mai venit și curtea Constituțională, care a făcut un lucru: Președintele avea o pârghie. Bugetul trebuia să primească avizul CSAT în zonele instituțiilor de forță – armată, ministerul de interne, servicii de informații.
În timpul domnului Ponta, Curtea Constituțională a stabilit că avizul CSAT este facultativ și nu e obligatoriu ca Guvernul să țină cont de el. Atunci autoritatea președintelui de comandant al forțelor armate s-a spulberat. În momentul de față, prin decizia CCR, toată responsabilitatea a fost mutată la Guvern.
Președintele, deși răspunde de securitate, nu mai poate are pârghia prin care poate spune că are nevoie de artilerie, de muniție, pentru că nu avem, nu ne producem muniția în NATO. Președintele nu mai poate bloca bugetul acum pe motiv că Guvernul a alocat suficiente resurse Armatei“, a explicat Traian Băsescu.
Traian Băsescu cere stabilitate politică
Băsescu a mai afirmat că stabilitatea politică este vitală în contextul actual, în special de la izbucnirea conflictului din Ucraina. El a considerat că decizia lui Iohannis de a forma această majoritate (PNL-PSD) nu a fost greșită.
Referitor la creșterea taxelor în astfel de situații, Băsescu a avertizat că aceasta ar putea duce la o scădere a veniturilor, determinând închiderea unui număr mare de companii care nu ar putea face față noilor măsuri fiscale.
„Categoric, stabilitatea politică este extrem importantă în perioada actuală, mai ales de când a început războiul în Ucraina. Cred că nu a fost o decizie greșită ca Iohannis să creeze această majoritate (n.r. PNL-PSD). Marea problemă este cum a gestionat această majoritate situațiile de criză, nu poți avea scuză pentru împrumuturile iraționale – plătite de cetățeni – din cauza războiului din Ucraina, ci din cauza proastei gestionări.
Situațiile în care țara se împrumută cu dobânzi de 7,8 la sută, nu ai decât soluția să diminuezi împrumuturile, cheltuielile, menținând prioritățile -cum ar fi cele pentru armată și să încerci să gestionezi intern banii.
Dar când, în astfel de situații, mărești taxele, este o măsură împotriva creșterii veniturilor. Se vor plăti tot mai puține taxe, vor cădea foarte multe companii, care nu vor face față noilor măsuri de taxare.
Acum îmi asum -oricât m-ar înjura oricine – că în 2010 nu am mărit niciun fel de taxă, dar am redus cheltuielile cu salariile. Îmi asum acest lucru și viața ne va arăta dacă a fost sau nu dreptate, rămâne de văzut. Cert este că atunci a fost o măsură care a redus viteza de creștere a datoriei publice a României și a crescut șansele de relansare a economiei României“, a declarat Băsescu, pentru Digi24.