Cele 4,6 mii de miliarde de dolari rezultă dintr-un management eficient al resurselor, creșterea productivității angajaților, generarea de noi venituri (fără a crește taxele) și creșterea beneficiilor pentru cetățeni.
IoE (Internet of Everything) înseamnă conectarea oamenilor, proceselor, datelor și lucrurilor și valoarea adaugată rezultată din faptul că orice se poate conecta la reţea. Tranziția către Internet of Things, mobilitatea crescută, emergența cloud computing-ului și importanța în creștere a big data, sunt elemente care dezvoltăIoE.
Orașul Barcelona utilizează în prezent soluții IoE pentru a oferi servicii noi și experiențe îmbunătățite. Orașul spaniol este unul dintre primele din Europa care au dezvoltat Servicii Virtuale pentru cetățeni și care folosește tehnologii video și de colaborare pentru a le permite oamenilor să interacționeze virtual, de la distanță, cu primăria. Totodată, una din cele mai conectate și inteligente comunități din lume a implementat soluții IoE în managementul apei, parcări inteligente, managementul deșeurilor, transport public, ceea ce ajută orașul să economisească bani și să îmbunătățească serviciile oferite cetățenilor.
La nivel de municipalități, IoE poate genera o valoare de 1,9 mii de miliarde de dolari în următorii 10 ani, potrivit raportului Cisco. Orașele pot beneficia prin implementarea de “killer apps”:
• Clădirile inteligente ar putea genera 100 de miliarde de dolari prin reducerea costurilor operaționale aferente consumului energetic, prin integrarea de sisteme de încălzire, ventilație și aer condiționat.
• Monitorizarea consumului de gaz ar putea genera 69 de miliarde de dolari prin reducerea costurilor de contorizare și creșterea acurateții citirilor pentru cetățeni și furnizorii de utilități.
• Parcările inteligente ar putea genera 41 de miliarde de dolari prin asigurarea vizibilității în timp real asupra disponibilității locurilor de parcare din oraș. Cetățenii pot găsi și rezerva cel mai apropiat loc de parcare disponibil, agenții de circulație pot identifica mai ușor neregularitățile, iar municipalitatea poate introduce un sistem de taxare bazat pe cerere.
• Managementul apei ar putea genera 39 de miliarde de dolari prin conectarea contorului de apă din locuință la o rețea IP pentru a furniza informații asupra utilizării.
• Sistemul de taxare din trafic ar putea genera noi venituri de 18 miliarde de dolari prin implementarea unui sistem automat în zonele aglomerate din oraș, lucru care ar îmbunătăți condițiile de trafic concomitent cu creșterea veniturilor.
“Pe măsură ce un procent tot mai mare din populație migrează către centrele urbane, orașele trebuie să devină mai flexibile și mai responsive la nevoile cetățenilor, prin optimizarea veniturilor existente. IoE transformă modul de furnizare a serviciilor către cetățeni și interacțiunea acestora cu administrația”, a declarat Michael Ganser, vicepreședinte Cisco pentru Europa Centrală.
Pe lângă beneficiile aduse orașelor, IoE are impact asupra fiecărui nivel al administrației, după cum arată studiul:
• Agențiile de stat pot realiza din soluții IoE o valoare de 682 miliarde de dolari prin utilizarea acestora în administrarea podurilor, transportul deținuților, managementul bolilor cronice, învățământ și serviciul de pompieri.
• Agenții federale non-apărare ar putea capta 472 dolari miliarde prin soluții IOE pentru a îmbunătăți răspunsul în caz de dezastre, gestionarea flotei, securitatea cibernetică și multe alte domenii.
• Forțele de apărare la nivel global pot îmbunătăți eficiența misiunilor militare printr-o conexiune și un schimb de informații securizate între soldați, baze, vehicule și date din teatrele de război. Conexiunile îmbunătățite între forțele de apărare la nivel global ar putea genera o valoare de 1,5 mii de miliarde de dolari și ar crește în mod măsurabil siguranța soldaților.
Cu un număr de 350 de milioane de angajați în sectorul public la nivel global, aplicațiile IoE care îmbunătățesc productivitatea acestora în agenții de stat, locale și non-apărare ar genera o valoare considerabilă. De exemplu, soluțiile de lucru de la distanță ar putea crea o valoare de 125 de miliarde de dolari prin reducerea costurilor aferente chiriilor, de printare și a altor costuri. Totodată, astfel de soluții îmbunătățesc retenția și productivitatea angajaților și le furnizează oportunități noi de angajare.