Trendul ascendent al dolarului, vizibil la deschiderea de luni, 8 februarie, a pietei valutare, a fost stopat de Banca Nationala a Romaniei, care a captat atentia bancilor catre piata monetara. Un dealer al unei banci comerciale spune ca banca centrala a atras depozite in lei pana la dobanzi de aproape 200%. Mutarea bancilor de pe piata valutara pe cea monetara a slabit presiunea pe dolar, iar pe acest fond cursul a intrat in regres. Momentul a fost speculat de BNR care, din dorinta de conservare a unui curs in scadere fata de sedinta precedenta, a intervenit pe piata valutara, cu operatiuni de vanzare. Efectele succesului inregistrat luni de banca centrala au ramas vizibile si marti, 9 februarie, cand cursul dolarului s-a mentinut sub cotatiile din ziua precedenta. Devenind cert mai atractive plasamentele pe piata monetara, unde dobanzile ajunsesera pana la 210%, pentru depozite pe termen de o saptamana, si la 200%, pe termen de o zi, bancile comerciale au fost „obligate sa se coalizeze cu banca centrala in lupta pentru apararea monedei nationale. Drumul leilor catre piata valutara a fost, astfel, deturnat catre plasamentele in moneda nationala. La actiunea de restrangere a lichiditatilor din sistemul bancar a pus umarul si Ministerul Finantelor, marti, cand la licitatia organizata pentru vanzarea de titluri de stat a admis dobanzi de pana la 100%. 1.387 miliarde de lei au fost astfel atrasi in certificate de trezorerie. Piata valutara s-a inchis marti pe un curs in scadere, acest trend mentinandu-se si la deschiderea de miercuri.
Minunea n-a durat insa decat cateva ore. Reducerea dobanzilor pe piata monetara pana la 140%, pentru depozite pe termen de o saptamana, si la 120% pentru depozitele pe o zi, a reinsufletit piata valutara, unde cotatiile la dolar au inceput sa creasca usor. Cursul mediu calculat de banca centrala a fost de 12.136 de lei. Joi, dolarul si-a redefinit traiectoria ascendenta. Cotatiile au ajuns in timpul tranzactiilor la 12.300/12.350 lei pentru un dolar, de la 12.260/ 12.300, la deschidere. La cursul mediu calculat de BNR, dolarul a castigat 71 de lei, fata de ziua anterioara, ajungand la 12.207 lei.
Alin Iacob, analist la Banca Internationala a Religiilor, anticipeaza ca, in saptamana 15-19 februarie dobanzile pe piata monetara se vor mentine la niveluri ridicate, iar pentru cursul valutar previzioneaza o „depreciere lenta, dar constanta a monedei nationale, pe fondul speculatiilor existente. La Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu contractele futures, cu scadenta la o luna, s-au incheiat, in sedinta din data de 10 februarie, la un curs de 12.340 lei pentru un dolar. In ce priveste contractele cu scadente la sfarsitul lunii martie, cotatia medie a fost de 12.803 lei pentru un dolar. La Bursa Romana de Marfuri, contractele pe termen de o luna au fost incheiate in sedinta din data de 10 februaie, la un curs al dolarului de 12.278 lei.
Piata valutara – sub
presiunea scadentelor
Primele doua saptamani din luna februarie au fost doar inceputul unei lungi perioade de speculatii valutare care vor supune Banca Nationala la grele incercari. Serviciul datoriei externe, impovarator in acest an, si incertitudinea care planeaza asupra intrarilor de capital strain in Romania constituie, in mod cert, un teren bun pentru speculanti.
Din obligatiile de plata la extern, a fost achitata, pana in prezent, doar jumatate din suma: datoria catre Uniunea Europeana – 220 milioane de dolari – si cea catre G-27 – 41 milioane de dolari. Mai sunt de plata obligatiile catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – 10 milioane de dolari, Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare – 23 milioane de dolari, Banca Europeana de Investitii – 17 milioane de dolari, Merril Lynch – 26 milioane de dolari, precum si rambursarea ratelor din creditul angajat pentru lucrarile la Centrala Nucleara de la Cernavoda – 27 milioane de dolari.
La acestea se adauga datoria agentilor economici privati, ajunsa la scadenta tot in februarie, de 85 milioane de dolari. In martie, serviciul datoriei externe contractate si garantate de stat se ridica la peste 100 milioane de dolari si mai mult de 130 milioane de dolari vor iesi din Romania in aprilie. In mai, serviciul datoriei externe totale se ridica la 627 milioane de dolari, din care grosul – 480 milioane de dolari – se va duce in contul obligatiunilor samurai, 38 milioane de dolari la FMI, 17 milioane de dolari la BIRD, 11 milioane de dolari la BEI. Agentii privati vor veni si ei cu o cerere de 50 milioane de dolari, in piata valutara, pentru achitarea ratelor si dobanzilor scadente (50 milioane de dolari). In iunie, Romania este buna de plata pentru suma de 490 milioane dolari, catre Merril Lynch – 247 milioane de dolari, catre FMI – 34 milioane de dolari, BIRD – 11 milioane de dolari, G-24 – 23 milioane de dolari. Datoria firmelor private se ridica la 93 milioane de dolari.
In ultimul semestru din acest an, agentii privati vor avea de plata la extern peste 400 milioane de dolari, iar serviciul datoriei contractate direct de stat si al celei garantate de stat se ridica la un miliard de dolari. Incheierea unui nou Acord de imprumut cu Fondul Monetar International apare, acum, ca un colac de salvare pentru Romania anului 1999. Intrarea banilor de la Fond, urmata de eliberarea de noi imprumuturi de la Banca Mondiala, ar putea ridica tonusul BNR, in lunile care vor urma.
Serviciul datoriei externe pregateste terenul speculatorilor
18 februarie 1999, 12:00
Ultima modificare în 18 februarie 1999, 14:00
Trendul ascendent al dolarului, vizibil la deschiderea de luni, 8 februarie, a pietei valutare, a fost stopat de Banca Nationala a Romaniei, care a captat atentia bancilor catre piata monetara. Un dealer al unei banci comerciale spune ca banca centrala a atras depozite in lei pana la dobanzi de aproape 200%. Mutarea bancilor de pe piata valutara pe cea monetara a slabit presiunea pe dolar, iar pe acest fond cursul a intrat in regres. Momentul a fost speculat de BNR care, din dorinta de conservar
Etichete: arhiva,
banca,
dolari,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook