Serviciul militar ar putea deveni obligatoriu în Germania

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a anunțat că Germania va lansa în cursul acestui an un nou model de serviciu militar voluntar, ca parte a eforturilor de consolidare a forțelor armate. Noul model de serviciu militar voluntar este prevăzut în acordul de coaliție între social-democrați (SPD) și blocul conservator (CDU/CSU), care susțin lansarea unui serviciu militar inițial pe bază de voluntariat.

Ministrul Apărării din Germania a avertizat că, dacă nu vor fi suficienți voluntari, se va pune în discuție reactivarea încorporării obligatorii pentru tinerii bărbați.

„Dacă numărul voluntarilor nu va fi suficient, se va pune în discuție reactivarea încorporării obligatorii pentru tinerii bărbați”, a avertizat oficialul german.

Boris Pistorius
Boris Pistorius (SURSA FOTO: Bundesministerium der Verteidigung)

Primii pași includ reluarea proceselor de înregistrare și monitorizare militară într-un cadru legislativ în curs de finalizare. Aproximativ 5.000 de nemți sunt așteptați să se alăture voluntar armatei germane în primul an de implementare. Baza legală și administrativă a fost deja pusă în ultimele luni, permițând lansarea rapidă a noului program, imediat ce noul guvern al Germaniei își începe mandatul.

Germania a suspendat serviciul militar obligatoriu în anul 2011, dar legea care permite recrutarea obligatorie în caz de urgență națională este încă în vigoare.

Armata Germană nu mai are capacitățile de altădată

Boris Pistorius a recunoscut că armata germană nu mai are capacitățile de altădată. Acum, statul european se confruntă cu lipsa paturilor, a instructorilor, a echipamentelor militare și a cazarmelor. Toate aceste minusuri reprezintă obstacole majore în extinderea efectivelor și în integrarea de noi sisteme de armament.

Prin acordul coaliției de guvernare, se deschide calea accelerării achizițiilor militare și a proiectelor de infrastructură prin simplificarea permiselor de construcție militară și reducerea birocrației. Investițiile rapide în infrastructura militară sunt esențiale pentru securitatea națională, spune oficialul german.

Potrivit spuselor lui Boris Pistorius, dezvoltarea producției de armament la nivel european este esențială pentru pregătirea militară și pentru sprijinirea industriei interne de apărare. Acesta a reafirmat angajamentul Germaniei față de NATO și alianța transatlantică, reamintind, totodată, că Europa trebuie să devină mai autonomă în domeniul apărării – un proces care, spune el, ar fi trebuit să înceapă mai devreme.