Stagiul militar devine obligatoriu în România? Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre acest subiect miercuri, pe 7 februarie, la Strasbourg, în contextul discuțiilor despre legea privind stagiul militar voluntar.
Stagiul militar obligatoriu nu este fezabil
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre varianta stagiului militar obligatoriu. Acesta a spus că a făcut parte din generația obligată să facă armata și nu i s-a părut „un lucru grozav”. Iar acum, spune el, nu este fezabil.
„Nu mi s-a părut un lucru grozav. Eu sunt dintr-o generaţie care a fost obligată să facă Armata. Nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiţi pentru aşa ceva”, a declarat Klaus Iohannis în fața jurnaliștilor.
Angel Tîlvăr a asigurat că serviciul militar obligatoriu este exclus
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat luni seară că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă și că nu există discuții în acest sens. Oficialul a subliniat că numărul personalului militar în Armata Română a scăzut de la 320.000 la aproximativ 80.000. Potrivit lui, este necesară pregătirea unor rezerve. Însă acest lucru se va realiza prin recrutarea de militari voluntari. Un proiect în acest sens vizează persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.
„E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (…) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a explicat acesta.
Angel Tîlvăr a clarificat că se discută despre posibilitatea implementării unui serviciu militar voluntar. Acestea ar urma să acopere necesitatea de rezervă pentru Armata Română. El a specificat că există un proiect care propune un stagiu militar de câteva luni, destinat persoanelor cu vârsta între 18 și 35 de ani.
„Nu ştim cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, a spus ministrul.
Generalul Gheorghiță Vlad a propus introducerea unui serviciu militar voluntar
Dezbaterea privind stagiul militar a fost reluată după ce șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a propus introducerea unui serviciu militar voluntar, care să fie disponibil pentru tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, interesați să își dedice timpul în cadrul armatei. El a subliniat importanța identificării instrumentelor necesare pentru a avea o populație pregătită din punct de vedere militar.
„Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a declarat acesta.
Nu se va promulga nicio lege care să introducă stagiul militar obligatoriu
Președintele Comisiei de apărare din Senat, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, a afirmat marți, după întâlnirea cu conducerea MApN, că nu există niciun motiv de panică, deoarece nu se va promulga nicio lege care să impună un stagiu militar obligatoriu pentru români și că nu va fi forțată nicio persoană să se alăture armatei.
„Vorbim despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării, care vorbeşte, într-adevăr, despre un stagiu militar voluntar sau pregătire militară voluntară. Termenii, condiţiile le vom vedea cu toţii în momentul în care acest proiect de lege primeşte toate avizele instituţionale”, a explicat ea.
„Nu există niciun motiv de panică, pentru că nu se va da nicio lege, nu va face niciun român stagiu militar obligatoriu, nu vom fi luaţi cu arcanul sa mergem în armată”, a adăugat Nicoleta Pauliuc.