Cei din CDU/CSU susțin reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Germania

Blocul creștin-democrat din Germania, format din CDU și CSU, care a câștigat alegerile anticipate din februarie, pledează pentru sfârșitul suspendării serviciului militar obligatoriu, decisă în 2011.

Potrivit poziției lor, „situaţia de mare ameninţare impune o descurajare credibilă”, iar creșterea capacității de apărare a Germaniei necesită reactivarea serviciului militar obligatoriu.

Documentul întocmit de grupul de lucru privind apărarea reflectă această poziție, subliniind nevoia unei armate puternice, bine pregătite și extinse rapid. Creștin-democrații consideră că doar prin obligativitate se poate obține un efect real și imediat asupra dimensiunii și rezilienței Bundeswehrului.

SPD propune un model voluntar și o dezbatere publică

De cealaltă parte, Partidul Social-Democrat (SPD) susține un model diferit, axat pe voluntariat și pe o implicare civică largă. Social-democrații vorbesc despre o „Germanie rezilientă social și capabilă să se apere singură”, propunând un sistem de evidență militară generală.

Propunerea SPD include lansarea unei dezbateri sociale privind un nou tip de serviciu care să fie „atractiv pentru toți cetățenii”, punând accent pe motivație personală, și nu pe constrângere. Modelul propus de social-democrați se inspiră din experiența Suediei.

Modelul suedez: soluție de compromis?

Ministrul interimar al Apărării, social-democratul Boris Pistorius, a avansat în trecut așa-numitul „model suedez”. Acesta combină elemente obligatorii și voluntare.

Concret, toți bărbații care împlinesc 18 ani ar urma să participe obligatoriu la procesul de recrutare. Ulterior, doar cei considerați „cei mai apți și motivați” ar fi înrolați – în jur de 5.000 de persoane pe an.

Modelul oferă flexibilitate și eficiență, dar implică și costuri de selecție și infrastructură administrativă.

Totuși, extinderea obligativității serviciului militar și la femei ar necesita o modificare a Constituției germane, care în forma actuală permite înrolarea obligatorie doar a bărbaților. O astfel de schimbare ar presupune o majoritate parlamentară de două treimi – imposibil de obținut în actualul peisaj politic.

femei militari soldati armata
SURSA FOTO: Dreamstime

Negocierile continuă, diferențele persistă. A doua fază a negocierilor din coaliție începe vineri

Grupul de lucru responsabil cu politica de apărare nu a reușit să ajungă la un consens, astfel că documentul final conține ambele poziții. Decizia va reveni liderilor de partid în a doua fază a negocierilor din coaliție, care va începe vineri.

Noul cancelar al Germaniei, liderul CDU Friedrich Merz, își dorește finalizarea negocierilor până la Paște, dar rămân divergențe serioase și în alte domenii, cum ar fi politica fiscală, migrația ilegală și asistența socială.