Germania ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu
Boris Pistorius, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că Germania ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu.
„Nu putem ignora această dezbatere”, a spus el, fără a se angaja în problema serviciului militar.
Pistorius a spus că ar trebui să se ia în considerare reinstaurarea serviciului militar obligatoriu, conform informațiilor furnizate de AFP.
În cursul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag, camera inferioară a parlamentului, ministrul a declarat că germanii trebuie să se întrebe cine va apăra țara când lucrurile devin serioase.
„Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase”, a declarat, miercuri, Boris Pistorius.
„Fiecare model are nevoie de o majoritate politică şi de o societate care să-l susţină”, a continuat ministrul apărării.
În plus, el a subliniat necesitatea consolidării Bundeswehr-ului, armatei germane, și, în consecință, a creșterii cheltuielilor pentru apărare.
Pe de altă parte, ministrul a evidențiat faptul că Germania a atins pentru prima dată în decenii obiectivul NATO, conform căruia statele membre ar trebui să alocate cel puțin 2% din bugetul lor pentru apărare.
Cu un buget federal pentru apărare în valoare de 72 de miliarde de euro, cifra reprezintă 2,1% din PIB, a specificat Boris Pistorius. Referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani, Boris Pistorius a declarat:
„Acest lucru merge în direcţia corectă şi este adaptat la gravitatea situaţiei.”
Armata Germaniei va fi „coloana vertebrală”
Ministrul Pistorius a declarat, la sfârșitul lui 2023, că va transforma Bundeswehr-ul în „coloana vertebrală a apărării colective în Europa” și a prezentat noi directive. Ultimele directive ale armatei germane datează din 2011.
În cadrul orientărilor sale, guvernul a subliniat necesitatea ca Bundeswehr-ul să fie capabil să intervină și pe plan internațional. Așa cum s-a întâmplat în Balcanii de Vest și în regiunea Sahel.
Ponderea cheltuielilor militare a fost de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960. Apoi a scăzut sub 2% după căderea URSS. În 2021 a ajuns la doar 1,3%.
În altă ordine de idei, Germania, Țările de Jos și Polonia au semnat marți un acord. Înțelegerea este menită să reducă birocrația care împiedică deplasarea transfrontalieră rapidă a trupelor. Și armelor de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO.