Războiul Rusiei împotriva Ucrainei determină unele țări UE să regândească serviciul militar obligatoriu. Letonia ar trebui să facă obligatorie recrutarea femeilor în armată, a declarat zilele trecute ministrul Apărării din țara baltică.
Anunțul momentului. Ministerul Apărării vrea să înceapă recrutarea femeilor
Anunțul momentului. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei determină unele țări UE să regândească serviciul militar obligatoriu.
Letonia ar trebui să facă obligatorie recrutarea femeilor în armată, a declarat zilele trecute ministrul Apărării din țara baltică.
„Analizând apărarea națională, susțin recrutarea obligatorie a femeilor în serviciul național de apărare. 2028 ar putea fi momentul optim pentru a o începe”, a postat ministrul Apărării, Andris Sprūds, pe X, reiterând comentariile într-un interviu acordat presei locale, informează Politico.
După invadarea Ucrainei în februarie 2022, țările europene au făcut eforturi pentru a-și construi și consolida armatele, atât în ceea ce privește personalul, cât și armamentul.
Letonia își propune să aibă o armată de 4.000 de soldați până în 2028
Letonia, care împarte granița cu Rusia, a reintrodus recrutarea abia anul trecut, după ce a desființat-o în 2006. Cu o populație de mai puțin de 2 milioane de locuitori, țara selectează la întâmplare recruți și își propune să aibă 4.000 de soldați până în 2028.
Țara baltică a fost una dintre ultimele țări din apropierea Rusiei care a reintrodus recrutarea. Suedia și Lituania au decis să facă acest lucru la scurt timp după ce Moscova a anexat Crimeea, în 2014.
Danemarca, Norvegia și Suedia au introdus deja recrutarea femeilor
Chiar dacă capitalele europene caută să angajeze și să păstreze personal pentru forțele armate, recrutarea obligatorie a femeilor este un proces destul de rar. În martie, Danemarca a declarat că intenționează să introducă recrutarea femeilor, devenind a treia țară europeană care merge în această direcție, după Norvegia și Suedia.
Danemarca are în jur de 9.000 de soldați profesioniști, pe lângă cei 4.700 de recruți care urmează o pregătire de bază. Femeile care s-au oferit voluntar pentru serviciul militar reprezintă 25% din numărul recruților.
Recrutarea obligatorie a femeilor, o chestiune pe termen lung, cu multe obstacole
Recrutarea obligatorie a femeilor „nu se va întâmpla astăzi sau mâine”, a declarat Sprūds pentru o televiziune letonă, subliniind obstacolele politice și tehnice care trebuie depășite.
Până în 2028, „mai avem teme de făcut: o dezbatere publică, îmbunătățirea infrastructurii serviciului și furnizarea materialelor și echipamentelor adaptate în mod special femeilor”, a explicat el pe X.
La începutul acestui an, Letonia a aprobat un plan de dezvoltare a armatei pe 12 ani care include îndrumări pentru industrie privind domeniile de investiții. în funcție de prioritățile de capacitate, mai mulți rezerviști și dezvoltarea infrastructurii militare.
Norvegia a introdus recrutarea obligatorie a femeilor încă din 2015
Norvegia a fost prima țară NATO care, în 2015, a introdus recrutarea obligatorie a femeilor. Doi ani mai târziu, în 2017, Suedia a introdus stagiul militar obligatoriu pentru femei.
Olanda, unde recrutarea este suspendată pe timp de pace, a adoptat în 2018 o lege care extinde serviciul militar obligatoriu și pentru femei.
Elveția, unde serviciul militar este obligatoriu pentru bărbați, studiază posibilitatea de a înrola în armată și femeile, în condițiile în care, până la sfârșitul acestui deceniu, armata elvețiană se așteaptă să aibă probleme în a recruta suficient personal.
Există și alte state care înrolează femei în forțele armate, cu unele diferențe între sexe în ceea ce privește durata serviciului militar sau scutirile. Este vorba de Israel, unde femeile reprezintă aproximativ 40% dintre recruții înrolați în fiecare an, Myanmar, Eritreea, Libia, Malaezia, Coreea de Nord, Peru și Tunisia.