Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani. Unde s-a decis

armata serviciul militar obligatoriu

SURSA FOTO: Dreamstime

O țară europeană NATO a luat decizia de a reintroduce serviciul militar obligatoriu, măsură care se va aplica de la începutul anului viitor. Decizia ridică întrebări și în alte țări europene cu privire la acest subiect, în special în contextul creșterii tensiunilor internaționale.

Croația va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025

Începând cu ianuarie 2025, Croația, membră NATO din 2009, va reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani.

Această măsură vine ca parte a eforturilor guvernului croat de a moderniza forțele armate, în contextul tensiunilor geopolitice internaționale și a conflictului din Ucraina.

Durata stagiului militar va fi de două luni, iar autoritățile estimează că între 4.000 și 4.500 de tineri vor fi instruiți anual în trei cazărmi militare, transmite Bloomberg.

Care este motivul reintroducerii serviciului militar

Ministrul croat al apărării, Ivan Anusic, a propus inițial această măsură la începutul anului 2024, fără a specifica atunci detalii privind durata sau conținutul pregătirii militare.

Premierul Croației, Andrej Plenkovic, a susținut propunerea ministrului, subliniind că situația actuală de securitate globală impune o astfel de măsură. Războiul din Ucraina a fost menționat drept unul dintre principalele motive care au accelerat această decizie.

Programul de pregătire militară va include instruirea de bază pentru trupele de infanterie, iar tinerii care au obiecții de conștiință pot opta pentru un stagiu de serviciu civil alternativ, care va fi de durată mai lungă decât stagiul militar propriu-zis.

La finalul celor două luni de pregătire militară, tinerii croați vor avea posibilitatea de a opta pentru o carieră militară profesionistă. Serviciul militar obligatoriu în Croația a fost suspendat în 2008, înainte de aderarea țării la NATO, moment în care armata croată a devenit una profesionistă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Situația serviciului militar în România

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat pe timp de pace din 1 ianuarie 2007, conform Legii 395/2005. Cu toate acestea, în cazul unei situații de război sau în contextul unei stări de asediu, legea prevede reîncorporarea obligatorie a cetățenilor români cu vârste între 20 și 35 de ani.

Neprezentarea la încorporare, concentrare sau mobilizare poate atrage pedepse cu închisoarea de la 2 la 7 ani, conform Codului Penal.

„Neprezentarea la încorporare, concentrare sau mobilizare în timp de război sau pe durata stării de asediu, în termenul prevăzut în ordinul de chemare, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, potrivit art. 435 din Codul penal.

Legea stipulează și sancțiuni pentru cei care încearcă să evite încorporarea, inclusiv pentru cei care își provoacă intenționat vătămări pentru a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor militare.

„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, își provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, mai scrie în Codul Penal.