Urmările epidodului 2 al dezastrului de la BAC: de la anul, examenul va fi diferenţiat

De la anul, absolvenţii de liceu vor putea alege între examenul de bacalaureat naţional şi cel profesional. Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, acesta este un pas înainte pentru sistemul românesc de învăţământ.

Astfel, absolvenţii de liceu vor putea opta pentru susţinerea bacalaureatului profesional care va permite accesul pe piaţa muncii, dar nu le va permite să urmeze cursurile în învăţământul superior, sau pentru bacalaureatul naţional, care le va da voie să urmeze cursurile unei facultăţi.

Raportul adoptat miercuri de comisie ar putea fi inclus pe ordinea de zi a Senatului de lunea viitoare.
"Este un prim pas care s-a făcut însă sperăm că se va ajunge şi la o reformă mai profundă a sistemului de învăţământ. Delegaţia noastră a susţinut, în ultimii ani, necesitatea organizării unui Bacalaureat diferenţiat pentru că rezultatele din acest an şi de anul trecut ne demonstrează că actuala formă de desfăşurare a Bacalaureatului nu mai e aplicabilă", a afirmat preşedintele FSLI, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, absolvenţii de liceu care nu doresc să dea la facultate vor susţine doar un examen de competenţe profesionale, respectiv o probă scrisă pentru aceleaşi competenţe şi o probă practică.
Sesiunea din toamnă se anunţă mai slabă
Promovabilitatea la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat înainte de contestaţii este de 24,26%, cu 4,75% mai mare decât cea de anul trecut.

În Bucureşti, promovabilitatea la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului în Capitală, înainte de depunerea contestaţiilor, este de 18,52%.

La cea de-a doua sesiune a bacalaureatului s-au prezentat 85.117 de candidaţi, iar 14% au renunţat să se prezinte la examen.